booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

Boldewijn waarschuwt voor politieke benoeming leden Constitutioneel Hof

Publicatie datum: 07-10-2019 | Bron: Suriname Herald

Bestuurskundige August Boldewijn maakt zich zorgen over de benoeming van de leden van het Constitutioneel Hof. Aan Suriname Herald zegt Boldewijn met argusogen te kijken naar de personen die voorgedragen zullen worden om zitting te nemen in dit hof. Indien de politiek besluit om mensen met een politieke agenda in dit hof te plaatsen, vreest Boldewijn voor politieke spanningen.

Hij vraagt zich af wie de gekwalificeerde deskundigen zijn die De Nationale Assemblee (DNA) naar voren zal schuiven om benoemd te worden door president Desi Bouterse. Ook is hij benieuwd of het personen zullen zijn die ooit bemoeienis hebben gehad met een politieke partij. Of zijn het mensen die geheel onafhankelijk zijn en hun sporen hebben verdiend op dit specifieke stuk?, vraagt Boldewijn zich af. 

De Wet Constitutioneel Hof is op 30 augustus aangenomen door DNA. President Bouterse zal nu op voordracht van DNA de leden voor het Constitutioneel Hof benoemen voor een periode van vijf jaar. Volgens artikel 144 van de Grondwet van de Republiek Suriname is er een Constitutioneel Hof. Dat deze wet nu door DNA is goedgekeurd, is een goed idee, meent de bestuurskundige. 

Maar Boldewijn maakt zich ook zorgen. Hij noemt het voorbeeld van de Amerikaanse president Donald Trump die het Amerikaans Hooggerechtshof met politieke loyalisten wil bemensen. Ook in Venezuela heeft er zich zo een soortgelijke situatie voorgedaan waar president Nicolás Maduro zijn eigen mensen heeft benoemd in het hooggerechtshof. Hij hoopt niet dat de Surinaamse president hetzelfde zal doen met het Constitutioneel Hof. 

Boldewijn legt uit dat het de politieke partijen zullen zijn die hun stem zullen laten horen, omdat de onafhankelijkheid van dit hof zonder meer in gedrang komt. Er zal zeker onderzocht worden wie de kandidaat-leden van het Constitutioneel Hof zijn die voorgedragen worden en wat voor relaties ze hebben met politieke partijen.

Een Constitutioneel Hof of grondwettelijk hof is een centraal rechtscollege dat uitspraken doet over de grondwettelijkheid van de wetten of andere wetskrachtige normen en verdragen. Zo een instituut dient volgens Boldewijn vrij te zijn van enige politieke inmenging of belangen van wie dan ook. 

Een rechter mag niet op de stoel van de wetgever gaan zitten. Dit hof is geen rechtsprekend college in conflicten tussen burgers onderling of tussen burgers en de overheid, omdat die taak toebedeeld is aan de rechter, aldus vicepresident Ashwin Adhin tijdens de behandeling van de ontwerpwet Wet Constitutioneel Hof. Dit hof wordt in Suriname belast met slechts de wetten en bestuursregelingen die reeds in werking zijn.

Publicatie datum: 07-10-2019 | Bron: Suriname Herald

Ga terug Ga naar artikel

booked.net

    

booked.net

COUNTDOWN: DAYS HRS MINS SECS