booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

Assembleevoorzitter: “Aanstaande jaarrede markeert laatste jaar regering en DNA”

Publicatie datum: 22-09-2019 | Bron: Suriname Herald

Wanneer op 30 september de jaarrede door president Desi Bouterse wordt uitgesproken, markeert dit het laatste zittingsjaar voor zowel de regering als De Nationale Assemblee (DNA) in de huidige setting. Na de verkiezingen van 2020 komt er ongeacht de verkiezingsuitslag een nieuw regeerteam en een nieuwe volksvertegenwoordiging.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat na de presentatie van de jaarrede er zeker twee zaken belangrijk zijn. De eerste is dat de wetten die nog afgehandeld moeten worden en het andere is de begroting. 

De Nationale Assemblee is tot en met maart 2020 nog volop actief waarna het verkiezingsreces aanbreekt. De assembleevoorzitter zegt sessies te zullen hebben met het parlement en de regering om het werk zo optimaal mogelijk te plannen. Er zijn nog wetten die afgerond moeten worden. De politica noemde de Onderwijswet, de Wet op aanbestedingen, de Huurwet, de nieuwe Raamwet voor volksgezondheid en enkele wetten in het kader van het National Risk Assessment (NRA) als enkele belangrijke wetsproducten die behandeld moeten worden. 

Naast de wetten gaat de aandacht ook uit naar de begroting voor het komende dienstjaar waarvan ze hoopt dat die spoedig afgerond wordt.

Voor wat de jaarrede van de president betreft, zegt de assembleevoorzitter dat deze bijeenkomst ronduit een uur of drie zal duren. Het staatshoofd inspecteert voorafgaand aan zijn spreekbeurt de gewapende troepen. Bij de jaarrede geeft het staatshoofd een korte terugblik van zaken die hebben plaatsgevonden en een vooruitblik die te maken hebben met het jaarplan hoe de president nadrukken denkt te leggen op het beleid. Als er nationaal en internationaal bijzonderheden zijn, komen die meestal ook aan de orde. Aan het einde van zijn betoog biedt de president de conceptbegroting aan en gaat kort daarop in.

Hoewel er niet veel tijd meer is vanwege de verkiezingen verwacht de assembleevoorzitter dat zaken als huisvesting, onderwijs en de gezondheidszorg ruime aandacht van de regering zullen krijgen in het komende dienstjaar.

Publicatie datum: 22-09-2019 | Bron: Suriname Herald

Ga terug Ga naar artikel

booked.net

    

booked.net

Verkiezingen 2020

COUNTDOWN: DAYS HRS MINS SECS