fbpx ANALYSE: Tussen hoop en vrees | Suriname Nieuws Centrale

booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

ANALYSE: Tussen hoop en vrees

Publicatie datum: 24 okt 2020 | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Foto: Irvin Ngariman   PARAMARIBO - Het is vandaag precies honderd dagen geleden dat de regering Santokhi/Brunswijk aan de slag ging. De verwachtingen waren zeer hoog gespannen, vooral president Chandrikapersad Santokhi legde de lat voor zijn ministersteam, een Dream Team volgens hem, zeer hoog. De Ware Tijd maakt een voorzichtige tussenbalans op.

Het volk leeft tussen hoop en vrees. Hoop dat Santokhi zijn verkiezingsbeloften nakomt om het land uit de door zijn voorganger Desi Bouterse achtergelaten chaos te halen. Vrees dat de regering toch weer in de aloude politieke onhebbelijkheden vervalt.

Het nieuwe is er vanaf en het moet gezegd: de regering stelt deels teleur. De aloude fouten die iedere regering maakt maar waarvan Santokhi bij zijn aantreden verzekerde dat ze tot het verleden zouden behoren, hebben echter weer zonder gêne de kop opgestoken. Het volk is vooral ontstemd over de wijze waarop nepotisme heeft plaatsgevonden.

Het begon natuurlijk met broer Leo en andere familieleden van vicepresident Ronnie Brunswijk, maar daar praat bijna niemand meer over. Inmiddels draait alles om de vele functies die first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry van haar man kreeg toebedeeld. Dat de president haar benoemingen probeert goed te praten door te zeggen dat hij zijn partner mag inzetten "als ik zie dat zij de competenties bezit om een functie naast haar first lady-schap in te vullen", is een drogreden.

Net zoals hij wat dat betreft "een nieuwe visie" heeft; het volk heeft genoeg van steeds veranderende visies van zijn leiders. Die zienswijzen hebben we al genoeg gehad en ze hebben het land weinig voorspoed gebracht.   Pispaal De kwestie overschaduwde voor een belangrijk deel de overige verrichtingen van de regering en Seenacherry beheerste vaak ongevraagd het nieuws en ze werd de pispaal op sociale media.

Deze week bleek het niet alleen de Surinaamse gevoelens bezig te houden, maar ook voor bonje binnen de familie Santokhi te zorgen dankzij presidentszoon Richano. Maar eerlijk is eerlijk: dat is volledig te wijten aan zijn vader, de president. Hij had het nooit zover mogen laten komen.

Nu kan hij alleen nog proberen de schade te beperken. Het zou van presidentiële grootheid getuigen indien Santokhi de eerstvolgende keer dat hij het volk toespreekt, zijn excuses aanbiedt voor de beginnersfouten die zijn regering (en vooral hijzelf) heeft gemaakt maar dat hij beterschap belooft. Vrijwel iedereen baalt van de huidige crisis en hoopt nog altijd dat de president ons de betere tijden kan bezorgen die hij in het vooruitzicht heeft gesteld.

Daar hebben we zijn vrouw niet bij nodig. Dat we daarvoor door een heel zure appel moeten bijten, begrijpt ook iedereen. Vandaar dat vrijwel niemand vorige maand gehoor gaf aan de oproep van Stefano 'Pakittow' Biervliet om op het Onafhankelijkheidsplein te demonstreren.

  Geen grote zakken geld Dus deze regering krijgt nog steeds het voordeel van de twijfel, maar heeft het zwaarder dan ze vooraf had gedacht. Enerzijds omdat de problemen veel groter zijn dan werd aangenomen, aan de andere kant omdat men zich vooraf rijker rekende dan men in werkelijkheid is. Alle mooie verhalen van Santokhi ten spijt, staat bijvoorbeeld Nederland niet klaar om zomaar grote zakken geld naar Suriname te sturen.

Dat maakte de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vorige week duidelijk. Ondersteuning kunnen we krijgen om onze hulpaanvragen bij bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds gedegen te onderbouwen, maar dat is het voorlopig. Wel krijgen we een paar miljoen euro van de resterende Verdragsmiddelen, maar dat zet geen zoden aan de dijk om de crisis op te lossen.

Ook van de diaspora hebben we ondanks het enthousiasme van Santokhi vóór de verkiezingen vooralsnog weinig te verwachten. De Amerikanen zijn eveneens voorzichtig, dus daar hoeft Suriname ook niet op te rekenen. Het is een fikse tegenvaller voor de president, die gehoopt had dit weekeinde de 26 miljoen US dollar rente van de Oppenheimer-lening te kunnen terugbetalen.

Dat lukt niet, tenzij op het laatste moment nog miljoenen worden gevonden. Het zal de toch al waardeloze status bij de internationale ratingbureaus in ieder geval geen goed doen. Santokhi en zijn team zullen nog heel wat werk moeten verzetten om verlichting te brengen in de financiële situatie van het land.

Dat moet drie maanden sinds zijn aantreden op 17 juli, voor iedereen merkbaar zijn, zo verzekerde de president. Het is onduidelijk hoe hij dat wil realiseren. Terwijl hij bij zijn aantreden toch alle openheid had beloofd, verpakt hij sindsdien zijn boodschappen met vaagheden zodat er heel veel te gissen overblijft.

De beloofde regelmatige persconferenties zijn ook uitgebleven, waardoor journalisten met veel vragen blijven zitten. De Wet Openbaarheid van Bestuur waar al jaren om wordt geroepen en waarvan de vicepresident drie maanden geleden verzekerde dat hij er werk van zal maken, lijkt ook nog ver weg.   Zwakke schakels We kunnen inmiddels wel stellen dat de ministersploeg geen Dream Team is, zoals Santokhi in het begin van de daken schreeuwde.

Daarvoor zijn er teveel zwakke schakels. Hij vormt zelf ogenschijnlijk al geen team met vicepresident Ronnie Brunswijk. Ze hebben beiden een eigen agenda en eigen voorlichtingsdienst; van gezamenlijk optrekken is geen sprake.

Nee, dan heeft de president meer aan Albert Ramdin, zijn minister van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Betrekkingen. Die is geknipt voor zijn vak en steekt met kop en schouders boven zijn collega's uit en bemoeit zich ook met zaken die buiten zijn vakgebied vallen. Armand Achaibersing van Financiën en Planning is nog geen wonderdokter gebleken op financieel gebied, maar misschien komt dat nog.

Verder springen tot nu toe alleen Riad Nurmohamed op Openbare Werken en Bronto Somohardjo bij Binnenlandse Zaken enigszins in het oog. Zij lijken vooralsnog de zaken op hun departement gedegen aan te pakken. Vooral Somohardjo is een positieve uitschieter: bij zijn aantreden werd verwacht dat hij het lachertje van de klas zou worden.

Andere bewindslieden opereren tot nu toe in de marge of zijn volledig onzichtbaar. Zoals Reshma Kuldipsingh: als ze twee weken geleden het nieuws niet had gehaald omdat ze positief was getest op Covid-19, zouden we zijn vergeten dat ze minister van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken is.   Krediet Het is, kort samengevat, nog te vroeg om een definitief oordeel over de regering te vellen.

Santokhi doet in ieder geval zijn best om het land uit de economische en financiële smurrie te trekken en zegt de levensstandaard van de Surinamers te willen verhogen. Maar hoe hij dat denkt te realiseren, is een raadsel. Dus hij moet ophouden met allerlei vaagheden; daar koopt het volk niets voor.

En hij moet er vooral voor zorgen dat hij het in hem gestelde vertrouwen niet verder beschaamt door verkeerde beslissingen te nemen. De regering heeft ondanks een minder goede start, nog flink wat krediet; laat haar zien dat te behouden.   .

Publicatie datum: 24 okt 2020 | Bron: De Ware Tijd | Door: De Ware Tijd

Ga terug Ga naar artikel

Aanbevolen

sun.sr - za, 11/28/2020 - 23:03

Nog geen standpunt Abop in vordering Adhin

sun.sr - za, 11/28/2020 - 23:03

Het parlement heeft gisteren een vordering ontvangen van het Openbaar Ministe

Suriname Herald - za, 11/28/2020 - 20:01

NDP roept leden op oud-president Bouterse te ondersteunen

Suriname Herald - za, 11/28/2020 - 20:01

De NDP heeft haar leden opgeroepen om maandag oud-president en partijvoorzitter Desi Bouterse te ondersteunen in...

Waterkant - za, 11/28/2020 - 17:57

Vat met lijk van geknevelde man aangespoeld te Domburg

Waterkant - za, 11/28/2020 - 17:57

In Suriname is vanmorgen een vat met daarin een lijk van een man aangespoeld te Domburg. Het vat was afgesloten met...

Embedded thumbnail for Video: Geen visum meer nodig voor reizen naar Suriname
ABC Suriname - za, 11/28/2020 - 09:44

Video: Geen visum meer nodig voor reizen naar Suriname

ABC Suriname - za, 11/28/2020 - 09:44

Videonieuws uit Suriname  

Waterkant - za, 11/28/2020 - 03:43

President: ‘Geen visum meer nodig voor reizen naar Suriname’ (VIDEO)

Waterkant - za, 11/28/2020 - 03:43

De Surinaamse president Santokhi heeft deze week laten doorschemeren dat reizigers naar Suriname geen visum meer...

Starnieuws - za, 11/28/2020 - 00:55

Covid: Vier nieuwe besmettingen

Starnieuws - za, 11/28/2020 - 00:55

27 Nov, 20:40 Uit 117 testen die afgenomen zijn, zijn vier positief. 113 personen zijn negatief getest. Drie van hen wonen in Paramaribo......

United News - vr, 11/27/2020 - 19:15

INVESTERINGSSAMENWERKING NEDERLAND, SURINAME EN ANTILLEN IN DE MAAK

United News - vr, 11/27/2020 - 19:15

Nederland en Suriname voelen zich met elkaar verbonden via de honderdduizenden personen met Surinaamse roots die in...

Sun.sr - za, 11/28/2020 - 09:30

Kan Adhin weer aangehouden worden?

Sun.sr - za, 11/28/2020 - 09:30

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren een verzoek ingediend bij De Nati

United News - vr, 11/27/2020 - 19:15

VOORMALIGE GOVERNOR VAN TRIKT : DIT IS EEN SLECHTE MISDAADFILM. HOEFDRAAD LIEGT

United News - vr, 11/27/2020 - 19:15

Foto compilatie: Robert van Trikt...

Embedded thumbnail for Parlementsvoorzitter Marinus Bee over vordering tegen NDP-parlementariër Ashwin Adhin
ABC Suriname - za, 11/28/2020 - 09:41

Parlementsvoorzitter Marinus Bee over vordering tegen NDP-parlementariër Ashwin Adhin

ABC Suriname - za, 11/28/2020 - 09:41

Videonieuws uit Suriname  

United News - vr, 11/27/2020 - 20:16

ADHIN DREIGT WEER AANGEHOUDEN TE WORDEN

United News - vr, 11/27/2020 - 20:16

Zoals verwacht, begint de nachtmerrie opnieuw voor parlementariër en gewezen vicepresident Ashwin Adhin. Hij...

Waterkant - vr, 11/27/2020 - 23:47

17.000 personen die gewerkt hebben tijdens verkiezingen worden eindelijk betaald

Waterkant - vr, 11/27/2020 - 23:47

Het verkiezingspersoneel dat werkzaamheden heeft verricht tijdens de verkiezingen van 25 mei 2020 wordt in periode...

Dagblad Suriname - vr, 11/27/2020 - 14:41

Newmont begint met transport ammoniumnitraat vanuit loods Flora naar Merian

Dagblad Suriname - vr, 11/27/2020 - 14:41

De Amerikaanse goudmijnmultinational Newmont start komende week met het transport van haar voorraad ammoniumnitraat...

Starnieuws - za, 11/28/2020 - 06:13

Consument speelbal van prijzen

Starnieuws - za, 11/28/2020 - 06:13

Elke doorsnee Surinamer heeft het zwaar te verduren met de prijzen voor de simpelste goederen zoals brood, melk en eieren....

Suriname Herald - za, 11/28/2020 - 06:13

Angnoe: “Geen sprake belangenverstrengeling Van Trikt als aandeelhouder Orion”

Suriname Herald - za, 11/28/2020 - 06:13

Er is volgens Ashween Angnoe, directeur van bedrijf Orion Assurance & Advisory NV, geen sprake van enige...

Waterkant - za, 11/28/2020 - 01:25

Werknemers organisatie VCB maakt bezwaar tegen benoeming nieuwe bankdirecteur

Waterkant - za, 11/28/2020 - 01:25

Het bestuur van de Surinaamse Volkscredietbank Werknemers Organisatie (SVWO) heeft in een brief aan minister...

De Ware Tijd - za, 11/28/2020 - 00:55

Quarantainetotaal blijft aanzwellen

De Ware Tijd - za, 11/28/2020 - 00:55

Quarantainetotaal blijft aanzwellen 27/11/2020 20:47 - Van...

Starnieuws - vr, 11/27/2020 - 21:28

Tullow: Boorprogramma Suriname op schema

Starnieuws - vr, 11/27/2020 - 21:28

27 Nov, 16:44 Het boorschip Stena Forth zal in het eerste kwartaal 2021 bezig zijn in blok 47 voor de Surinaamse kust. De voorbereidingen.....

Dagblad Suriname - vr, 11/27/2020 - 18:13

Schuldeisers krijgen ruim week meer de tijd om te reageren op uitstel betalingen obligaties

Dagblad Suriname - vr, 11/27/2020 - 18:13

Suriname heeft woensdag de deadline verlengd met meer dan een week voor schuldeisers om te reageren op een voorstel...

United News - vr, 11/27/2020 - 20:16

ZEVEN REKRUTEN MET STRAFBLAD WACHTEN OP BEEIDIGING TOT POLITIEMAN

United News - vr, 11/27/2020 - 20:16

In een schrijven vanuit het Openbaar Ministerie (OM) naar de minister van Justitie en Politie (Juspol) is melding...

United News - vr, 11/27/2020 - 20:16

KAPITAALMARKT NIET ENTHOUSIAST OVER VERZOEK TIJDELIJKE VRIJSTELLING

United News - vr, 11/27/2020 - 20:16

Aandeelhouders van de twee obligatieleningen hebben niet direct enthousiast gereageerd op het voorstel van Suriname...

Dagblad Suriname - vr, 11/27/2020 - 20:16

Gajadien: ‘Wij zullen moeten meewerken om Adhin in staat van beschuldiging te stellen”

Dagblad Suriname - vr, 11/27/2020 - 20:16

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een schriftelijk verzoek ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA) om...

Dagblad de West - vr, 11/27/2020 - 20:16

Van Trikt beschuldigt Hausil en Hoefdraad van handelingen

Dagblad de West - vr, 11/27/2020 - 20:16

De voormalige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert Gray van Trikt, weerlegde gisteren in de...

Dagblad de West - za, 11/28/2020 - 03:43

NPS-hoofdbestuur wederom voor de rechter gesleept

Dagblad de West - za, 11/28/2020 - 03:43

De NPS is voornemens om op 13 december aanstaande, verkiezingen te houden voor een nieuw hoofdbestuur en...

Dagblad de West - vr, 11/27/2020 - 20:16

‘Suriname moet rekening houden met COVID-19 uitbraken om zich heen’

Dagblad de West - vr, 11/27/2020 - 20:16

Oschoon het aantal COVID-19 besmettingen en doden in de wereld met de dag stijgt, heeft de regering Santokhi...

Dagblad Suriname - vr, 11/27/2020 - 17:12

Familie Balgobind opent nieuw filiaal P&G-rotishop

Dagblad Suriname - vr, 11/27/2020 - 17:12

Op vrijdag 20 november heeft de familie Balgobind een nieuw filiaal van P...

Waterkant - vr, 11/27/2020 - 17:12

OM: ‘Man die dreigde bom te gooien op Surinaamse ambassade moet in behandeling’

Waterkant - vr, 11/27/2020 - 17:12

Een Surinaamse man die in augustus 2019 anoniem belde naar de ambassade van Suriname in Den Haag en dreigde deze op...

Starnieuws - vr, 11/27/2020 - 17:12

SRD 50 miljoen vrijgemaakt betaling verkiezingspersoneel

Starnieuws - vr, 11/27/2020 - 17:12

27 Nov, 11:09 Mi...

Suriname Herald - vr, 11/27/2020 - 05:02

Van Trikt en zakenpartner Agnoe met kerst in de cel

Suriname Herald - vr, 11/27/2020 - 05:02

Robert Gray van Trikt, ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), en zijn zakenpartner Ashwin Angnoe, zullen...

Starnieuws - vr, 11/27/2020 - 00:48

1.238 mensen in quarantaine; 2 nieuwe besmettingen

Starnieuws - vr, 11/27/2020 - 00:48

26 Nov, 20:31 Twee nieuwe Covid-19 besmettingen zijn geregistreerd vandaag. Beide personen wonen in Paramaribo. Van de 52 testen, zijn 50.....

booked.net

    

booked.net

LIVE SR RADIO