• maandag 01 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Achaibersing: Brandstofprijs wordt gesubsideerd

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning. (Beeld: DNA)

De brandstofprijs aan de pomp zou SRD 1.30 tot SRD 1.50 hoger uitvallen als de regering deze niet zou subsidiëren. Dit heeft minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning vrijdag uiteengezet in De Nationale Assemblee.  De extra governmenttake die de regering ingevoerd heeft van SRD 1, wordt gebruikt om de prijs niet verder te laten stijgen.
Achaibersing heeft uitgelegd dat de prijs aan de pomp wordt bepaald op basis van de SRD 14.29 voor de US-dollar, de unificatiekoers. De oliemaatschappij krijgt toestemming om US-dollars elders te betrekken, omdat deze niet beschikbaar gesteld kan worden door de Centrale Bank van Suriname. Het koersverschil wordt vergoed door de overheid. De laatste stijging van de brandstofprijs heeft te maken met de wereldmarktprijs.

Diverse Assembleeleden hebben opgemerkt dat de samenleving al behoorlijk heeft ingeleverd. Onder andere werd genoemd de extra SRD 1 voor de governmenttake. Daarnaast zijn de prijzen van goederen en diensten gestegen door de unificatie van de wisselkoers, waarbij de SRD met bijkans 100 procent in waarde is gedaald.

Assembleelid Stephen Tsang (NDP) zei dat de governmenttake SRD 3.50 is. De regering houdt volgens hem dan nog SRD 2.50 per liter over. De SRD 1 extra is niet gebruikt om de prijs omlaag te brengen. De minister merkte op dat de SRD 1 is gebruikt om de prijs stabiel te houden.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie