booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

‘Agro-park is regering om de miljoenen euro’s te doen’

Publicatie datum: 06-11-2019 | Bron: De Ware Tijd

De regering wil slechts de beschikking krijgen over de miljoenen euro’s, concludeert Palu-voorzitter Jim Hok. Hij plaatst het project dat het kabinet-Bouterse zegt te willen uitvoeren met de Israëlische LR Group, in de categorie van niet uitgevoerde projecten zoals de fly-overs en de spoorlijn van Poelepantje naar Onverwacht. "Wij zijn het vanuit de Palu in elk geval met de exporteurs en de agrarische producenten eens dat de gelden die voor dit project worden vrijgemaakt stukken beter kunnen worden geïnvesteerd.

Maar een ieder kan voor zichzelf vaststellen dat het in deze niet gaat om de ontwikkeling van de agrarische sector. Dat is niet waar deze regering voor in beweging komt. Het gaat eerder om die miljoenen euro's die aan het rollen worden gebracht.

Wij vrezen dat hoe dan ook ons land met het Agro-Industrial Park zal worden opgezadeld met weer een leleku", aldus Hok. De regering wil het geld investeren in de opzet van een nieuw staatsbedrijf, zei vicepresident Ashwin Adhin vorige week in de Nationale Assemblee. Volgens de Paluvoorzitter is de regering daarmee bezig de klok terug te draaien.

De meeste staatsbedrijven in de landbouwsector die halverwege de vorige eeuw werden opgezet moeten inmiddels afgestoten worden omdat ze verlieslatend zijn. Hok stelt vast dat het in dit geval zeker geen onwetendheid kan zijn van de zijde van de regering . "Het feit dat er 67 miljoen euro gaat rollen in dit project, waarvan minstens tien miljoen als voorschot aan de contractor, is waarschijnlijk een belangrijkere drijfveer", zegt de politicus.

Hok vreest evenals de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname dat de activiteiten waarmee de LR Group zich zal bezighouden funest kunnen worden voor de agrarische subsectoren waarin ze zal opereren. Volgens het contract zullen er een pluimveebedrijf en slachterij, eierenproductie-unit, melkboederij, gekoelde opslagfaciliteiten en een tomaten-, peper- en komkommeraanplant in kassen worden opgezet. De productie is volgens Adhin bestemd voor de lokale markt.

"Voor een ieder die van Suriname houdt klinkt het natuurlijk wel erg zorgwekkend dat is overeengekomen om de eindproducten op de binnenlandse markt af te zetten. Weer zo'n misser als het om een serieus project zou gaan. Hierdoor zullen de bestaande boeren namelijk ernstig in problemen worden gebracht", zegt de Palu-voorman.

De samenleving moet er volgens hem ernstig rekening mee houden dat "het hele project een dode letter is". De enige uitzonderingen daarop zijn de betalingsverplichtingen die in het document zijn opgenomen, aldus Hok.   Tweet  Gerelateerde artikelenAgrarisch industriepark wordt staatsbedrijfCOMMENTAAR: Vage Israëlische dealAgrariërs wijzen overeenkomst met LR Group ook afVEAPS: Overeenkomst LVV met LR Group 'dolksteek in rug' Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina.

Publicatie datum: 06-11-2019 | Bron: De Ware Tijd

Ga terug Ga naar artikel

booked.net

    

booked.net

COUNTDOWN: DAYS HRS MINS SECS