• vrijdag 19 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Constitutioneel Hof behandelt verzoekschrift Kiesstelsel

| starnieuws | Door: Redactie

Het Constitutioneel Hof heeft het verzoekschrift over het onverbindend verklaren van de Kiesregeling van advocaat Serena Muntslag-Essed, in behandeling genomen. Conform de wet is het hof begonnen met de hearings om een goed inzicht te krijgen in de materie. Starnieuws verneemt dat verschillende deskundigen hun visie reeds hebben gegeven. 

In eerste instantie was niet aan alle formaliteiten voldaan. Deze omissie is intussen gecorrigeerd en het verzoek is in behandeling. Ook politieke partijen zullen hun zegje mogen doen, hoewel het om een juridisch vraagstuk gaat. De politieke partijen hebben reeds uitnodigingen ontvangen om hun visie te geven. 

"Het kiesstelsel moet veranderen!”, is een uitspraak die de afgelopen decennia zo vaak is gedaan, dat het vergeleken kan worden met een lied dat is vastgeroest op repeat, zei Muntslag-Essed toen zij het verzoekschrift indiende. De reden waarom er volgens haar zo een grote roep is naar de wijziging van het kiesstelsel, is omdat de resultaten van elke verkiezing na 1987 het evident maken dat het kiesstelsel onrechtvaardig is.

Het hof zal nadat de verschillende personen en instanties gehoord zijn, deze kwestie juridisch beoordelen en beraadslagen. Volgens de wet heeft het hof drie maanden de tijd om een beslissing te nemen. Indien het om ingewikkelde juridische vraagstukken gaat, kan de termijn langer duren.

| starnieuws | Door: Redactie