• donderdag 29 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Communicatie en voorlichting over werking btw wordt opgevoerd

| dagblad de west | Door: Redactie

Financiënminister Armand Achaibersing, heeft gisteren in het parlement uitgelegd, dat de overheid de communicatie en voorlichting over de werking van de belasting over de toegevoegde waarde (btw), zal opvoeren. ‘’De samenleving moet goed begrijpen wat de btw inhoudt’’, aldus Achaibersing.

Er is al een voorlichtingsfilmpje over de btw uitgekomen dat zal worden uitgezonden op de verschillende mediakanalen. Daarnaast zullen er ook radiospotjes komen waarmee de voorlichting verder opgevoerd zal worden. “Op het gebied van communicatie moeten nog veel meer activiteiten volgen in verschillende talen, zodat de samenleving zo goed als mogelijk bereikt kan worden‘’, aldus Achaibersing.

Naast de voorlichting, is er rekening

gehouden met tal van andere factoren, bijvoorbeeld de lagere inkomensgroepen en sociaal zwakkeren. Deze groepen worden tegemoet gekomen. Volgens Achaibersing is in het tripartiet akkoord reeds een eerste stap gezet door de verhoging van de belastingvrije som van SRD 220,50 per maand op te trekken naar SRD 4.000 per maand.

‘’Door deze eerste stap is het netto meer te besteden loon op jaarbasis toegenomen met minimaal SRD 1.696,08 bij een brutoloon van SRD 4.000 tot maximaal netto meer te besteden loon tot maximaal SRD 8.234,34 vanaf brutoloon van SRD 6.616,15 en hoger.‘’

Het is volgens Achaibersing, ‘’een enorme uitdaging om de sociaal zwakkeren te compenseren’’. Diverse mogelijkheden worden bekeken, om te voorkomen dat de btw een zwaardere impact op hen zal hebben. ‘’Een belangrijke uitdaging van de btw-heffing is om personen met relatief lage verdiensten, werknemers, zelfstandigen en sociaal zwakkeren te compenseren voor het feit dat de btw op hen zwaarder zal drukken. In theorie is subjectsubsidie de meest zuivere wijze om te compenseren. Het proces om te gaan hiernaar, is reeds ingezet‘’, aldus Achaibersing.

-door Orsilia Dinge-

 

| dagblad de west | Door: Redactie