• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

COMMENTAAR: Zorgbeleid mist daadkracht

| de ware tijd | Door: Redactie

HET ACADEMISCH ZIEKENHUIS Paramaribo (AZP) is zijn plicht nagekomen. De instelling heeft ouders van de op 6 augustus overleden peuter Isabella van der Leuv ontvangen en ingelicht over de gemaakte fouten. Directeur Claudia Marica-Redan heeft hen daarmee een grote dienst bewezen en heeft laten zien verantwoordelijkheid te kunnen nemen.

Op 6 augustus kwam Isabella de Spoedeisende Hulp (SEH) binnen met klachten van aanhoudend braken en diarree. Het kind ging door de triageprocedure en zou binnen een half uur moeten worden behandeld. Dat gebeurde maar niet en de peuter stierf op een gegeven moment in de handen van vader Ismaël. Hij liet

niet over zich heen walsen en zocht zijn recht.

De minister legt steeds de nadruk op preventie, maar het is nou net deze bewindsman die de onestopshops, die actief waren op het gebied van preventie, heeft laten sluiten.

Uiteindelijk – na het gesprek met de verantwoordelijken – kan het verwerkingsproces beginnen. Dat het is gekomen tot het punt waarbij “sorry” is gezegd, komt door de vasthoudendheid van de vader. Hij zocht de pers op en deed zijn verhaal bij iedereen die het wilde horen. Ook minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid had beloofd dat er een onderzoekscommissie zou komen.

Vader Van der Leuv heeft na bijna vier maanden wachten nog niets van de minister gehoord en ook geen resultaten van het onderzoek in handen gehad. Het begint een patroon te worden dat Ramadhin zijn beloften niet nakomt. Bij het sterven van de eerste baby’s door gebrek aan personeel op de intensivecareafdeling voor vroeggeboren baby’s in het AZP, beloofde de minister een snelle oplossing. Die is niet gekomen.

De minister legt steeds de nadruk op preventie, maar het is nou net deze bewindsman die de onestopshops, die actief waren op het gebied van preventie, heeft laten sluiten. Ramadhin heeft sinds zijn aantreden ook beloofd dat het Staatsziekenfonds (SZF) beter zou gaan functioneren. Het SZF had sinds 2016 geen jaarverslagen geproduceerd. Na 2,5 jaar is de financiële situatie waarin het fonds zich nu bevindt niet duidelijk.

De bewindsman klaagt over de sociale wetten van de vorige regering die te maken hebben met de basiszorgverzekering, maar de wet kan worden veranderd. Het initiatief om dat te doen staat nog in de kinderschoenen. En dat al halverwege de zittingsduur van dit kabinet. Dit zijn slechts enkele van de uitdagingen waarop de minister nog geen antwoord heeft.

En terwijl het zorgpersoneel van het grootste ziekenhuis in Suriname, het AZP, al bijna drie dagen in actie is, wordt er een ontwerp onthuld voor een supermodern gebouw voor Volksgezondheid dat is gefinancierd door een lening van de vorige regering bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Volksgezondheid en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg moeten door dit gebouw beter worden gehuisvest. Dat is een voordeel voor de gehele volksgezondheid.

Echter, het getuigt wel van weinig tact om juist nu dat project te starten. Immers, vers in het geheugen is de oplevering van het mooie Suriname Eye Center op het AZP-terrein in juli. Daar zijn intussen belangrijke ingrepen niet meer mogelijk vanwege gebrek aan materiaal. Mooie gebouwen staan er voor de sier als de daadkracht om belangrijke beleidsvoornemens te realiseren ver te zoeken is.

| de ware tijd | Door: Redactie