• woensdag 30 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COMMENTAAR: Winter wacht af

| de ware tijd | Door: Redactie

DAT ARON WINTER een slag om de arm houdt en zegt interim-coach van Natio te zijn, kan niets anders betekenen dan dat hij zaken duidelijk wil hebben alvorens eventueel een langere verbintenis aan te gaan. Het zal niet verbazen als de voorzichtigheid die hij in acht neemt gebaseerd is op de ontwikkelingen bij de SVB in het algemeen en bij de bondsselectie in het bijzonder. Het is niet meer dan logisch dat hij met zijn voorgangers Dean Gorré en Stanley Menzo gesproken zal hebben.

Dus vooralsnog als tussenpaus “ja” tegen de SVB zeggen, kan zijn dat hij eerst de kat uit

de boom wil kijken, om zo verkregen informatie in de praktijk te toetsen. Een van de zaken die Winter bij zijn evaluatie na de twee oefenwedstrijden in Nederland extra onder de loep zal nemen, is ongetwijfeld het spelersmateriaal. Daarbij zal hij niet voorbij kunnen gaan aan enerzijds de kwaliteit van de lokale spelers en anderzijds het veel besproken diasporaproject, dat geen uitgesproken succes is geworden tot nu toe.

Gorré heeft bij de SVB, toen hij ruim een jaar geleden vertrok, zijn bevindingen op papier gezet voor het bondsbestuur en het zal verbazen als Menzo niet hetzelfde heeft gedaan toen hij een maand geleden plotseling zijn dienstverband beëindigde.

Er zou gevreesd moeten worden dat de belangstelling bij diasporaspelers van enig niveau zal afnemen als ze beseffen dat zodra ze eenmaal voor Suriname gespeeld hebben, de weg naar Oranje is afgesloten voor hen. Want dit schijnt niet duidelijk gecommuniceerd te zijn, zoals blijkt uit het geval van sterspeler Sheraldo Becker. Uit persberichten uit het buitenland is gebleken dat hij zich er over verbaasd heeft dat, nu hij voor Suriname is uitgekomen, een mogelijke uitnodiging voor Oranje uitgesloten is. Deze kwestie kwam ter sprake toen hij door zijn goede prestaties bij Union Berlin (topscorer) genoemd werd als kandidaat voor Oranje op het WK in Qatar. Dat kan dus niet. Enerzijds kan hij hierdoor zijn marktwaarde niet vergroten en anderzijds loopt hij extra inkomsten mis.

Gorré heeft bij de SVB toen hij ruim een jaar geleden vertrok zijn bevindingen op papier gezet voor het bondsbestuur en het zal verbazen als Menzo niet hetzelfde heeft gedaan toen hij een maand geleden plotseling zijn dienstverband beëindigde. Met deze twee documenten zal Winter zich alvast een beeld (hebben) kunnen vormen. Belangrijk is welke conclusie hij trekt over de lokale spelers en of hij de inzichten van de SVB deelt als het gaat om een beroep te doen op diasporaspelers.De opvatting was dat lokale spelers zich, begeleid door de bondscoach en zijn team, zouden optrekken aan de veel ervarener spelers van over de oceaan zodat uiteindelijk een elftal zal worden gesmeed dat het diasporaproject zou kunnen worden afgebouwd. Dat lijkt overigens geen kortetermijnzaak te zullen worden.

| de ware tijd | Door: Redactie