• zaterdag 02 July 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COMMENTAAR: Reshuffelen

| de ware tijd | Door: Redactie

COMMENTAAR: Reshuffelen

09/04/2022 12:00

 

HET IS NA bijna twee jaar dan toch zover. Over twee weken kan het Surinaamse volk een veranderde samenstelling van het regeerteam tegemoet zien. Dat beloofde president Chandrikapersad Santokhi donderdag. Het woord waar het land in tien jaar regering-Bouterse veel meer mee te maken had dan hem lief was valt weer: reshuffelen. De vraag is: gaat wat toen niet heeft geholpen nu wel helpen? Immers, na elke ronde reshuffelen leken de 'kaarten' toch niet in het voordeel van het volk te zijn geregeld.

Het stemt goed dat de president zegt dat deze ronde reshuffeling tot stand is gekomen na een grote evaluatie. Niet alleen bij de ministeries, maar ook bij de verschillende raden van commissarissen (rvc's) is geëvalueerd. Het duurt volgens hem nog even om het proces werkelijk in te zetten omdat de kandidaten die als vervanging moeten dienen, beter moeten zijn dan wat er nu zit.

En dat is niet gemakkelijk. De president heeft in één ding gelijk: integer leiderschap is een schaars goed binnen de politieke top van Suriname. Veel mensen die zich nu in het politieke veld bevinden wachten hun beurt af om bij de honingpot te komen om zichzelf, de eigen familie en de bredere kring te faciliteren.

Het zou dan ook mooi zijn als de nieuwe, nog aan te treden ministers eraan worden herinnerd dat er een Anticorruptiewet is die van hen vraagt dat zij hun bezittingen in kaart brengen. Dat is alvast een stap om de haviken die likkebaardend hun slag willen slaan, wat wind uit de zeilen te halen. Het zou de ministers die gehandhaafd blijven ook sieren als ze de kans aangrepen om hun bezit alsnog te registreren zoals van hen wordt verwacht, als dat niet is gedaan.

Toch is het belangrijk dat ook met enige reserve wordt gekeken naar deze ronde van reshuffelen. Absoluut voorkomen moet worden dat de huidige groep die wordt vervangen, alleen maar plaats moet maken omdat het tijd is andere loyalisten te belonen. Ook bij de rvc's is dat gevaar levensgroot aanwezig. De president kan dat idee de wereld uit helpen door tenminste wat openheid van zaken te geven met betrekking tot de reden voor het vervangen. Immers, er is een evaluatie geweest en - naar mag worden gehoopt - ook een evaluatierapport.

Wat mooier zou zijn is als deze regerering het initiatief neemt om profielen op te stellen voor de verschillende functies binnen het ambtelijke en rvc's. Dan tonen de beleidsmakers te gaan naar beleid by design in plaats van by default. Processen moeten worden gestandaardiseerd, zodat er daar minder tijd aan wordt verloren. Immers, het is absoluut niet ideaal om, terwijl de trein al koers heeft gezet, nieuwe bestuurders aan te stellen. Dat is een dooddoener, omdat de trein tijdelijk langzamer zal moeten gaan om de nieuwe stuurmannen in te werken. En de bestemming op tijd bereiken, wordt nu moeilijker.

  Tweet  Gerelateerde artikelenSantokhi: 'Reshuffeling binnen twee weken zover’COLUMN: GerichtCOLUMN: ReshuffelingCOLUMN: Alweer lippendienstCOMMENTAAR: Zwakke schakel Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie