• zaterdag 23 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COMMENTAAR: Op zijn Surinaams

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie

Voorlezen

COMMENTAAR: Op zijn Surinaams

12/10/2021 12:00

 

DE SURINAAMSE POLITIEBOND (SPB) is weer eens in het nieuws. Deze keer niet vanwege onrechtmatige benoemingen of omdat de bond opkomt voor de belangen van haar leden. Nee. De voorzitter van de bond Mielando Atompai werd gefilmd terwijl hij op een feestje spontaan besloot een enorme bundel geld uit zijn portemonnee te halen en demonstratief en plein public in totaal bijna duizend euro te verdelen aan een opkomende artiest uit het getto.

De voorzitter van de politiebond is op officieel werkbezoek in Nederland en is daartoe uitgenodigd door de Nederlandse Politiebond (NPB) die het werkbezoek ook heeft gefinancierd. Het betreft hier het eerste werkbezoek vanuit de SPB aan de NPB nadat de relatie tussen beide was hersteld. Atompai meldde zelf in een ander medium dat: 'de relatie bekoeld was, nadat het bestuur daarvoor, ruim 150.000 euro niet kon verantwoorden. Dat bedrag was gegeven aan de SPB door NPB.'

De voorzitter van de NPB zei in een reactie op het filmpje aan het Nederlandse AD: 'Dat ging wel een beetje op zijn, laat ik het zeggen, Surinaams. In een disco, cashgeld, dansende mensen eromheen. Dan is de beeldvorming niet goed.' Hij zegt dat Atompai op een feestje was in zijn vrije tijd en dat hij het verder aan de politiebond overlaat om daar wat van te zeggen. De adviseur van de politiebond Raoul Hellings, noch de Korpschef Roberto Prade zien in dit gedrag iets verkeerds. En wie er moeite mee heeft mag naar het Openbaar Ministerie toestappen.

Een paar weken terug sprak de sportwereld met gepaste schaamte over onze vicepresident Ronnie Brunswijk, die geld deelde aan de voetballers van Honduras, die in Suriname waren in Concacaf-verband. De SVB doet alsof haar neus bloedt en straft voetballer Brunswijk niet af. In Concacaf-verband mag hij drie jaren niet voetballen.

Nog een paar feiten: de banken in Suriname zitten met grote compliance issues. We werken in Suriname nog veel te veel met cash geld en er zijn te veel geldstromingen, waarvan niet verklaard kan worden waar ze vandaan komen. Prade zegt als Korpschef dat veel politiemannen ondernemer zijn en dat dat al jaren gedoogd wordt.

Allemaal feiten die nationaal en internationaal opgeteld worden om aan te tonen hoe integer en betrouwbaar het leiderschap in Suriname is. Gelukkig heeft Atompai de grootheid opgebracht sorry te zeggen, maar beter was het als hij er als politieman van doordrongen was geweest dat hij - zeker gezien de manier waarop wordt gekeken naar het korps en de historische band met de NPB - wordt gadegeslagen. Van hem én de korpsleiding wordt corrigerend en opvoedend leiderschap verwacht.

Hopelijk zijn de heren zich allemaal bewust van wat de voorzitter van een van de machtigste bonden in Nederland heeft gezegd over het gedrag: 'Op zijn Surinaams'. Wat is dat pijnlijk voor de beeldvorming van wat 'Surinaams' is.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie