• donderdag 30 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COMMENTAAR: First lady

| de ware tijd | Door: Redactie

COMMENTAAR: First lady

07/12/2021 12:00

 

DE RECHTEN VAN vrouwen zijn internationaal erkend. Vrouwen zijn gelijkwaardig aan mannen en zijn niet verplicht om in de schaduw van hun wederhelft te blijven functioneren, ook onze eigen first lady Mellisa Santokhi hoeft dat niet. Ze mag als elk andere vrouw onafhankelijk van haar man een carrièrepad uitstippelen.

Echter, in het politiek bestel van ons land waarbij politieke vertegenwoordigers van het volk via een door de Kiesregeling beschreven proces van verkiezingen gekozen worden, is geen plaats voor de bestuurlijke accommodatie van een presidentsvrouwe. Dat is ook niet zo opgenomen in de verschillende wetten van ons land die hun grondslag vinden in de Grondwet. De Nationale Assemblee die als vertegenwoordiger van het volk dus wetten aanneemt heeft binnen het bestuurlijk bestel geen officiële plek toegezegd aan de first lady en dat moet gerespecteerd worden.

Toch zien we dat deze en de vorige regering een steeds meer prominentere rol toekennen aan de first lady. Zo heeft de regering Bouterse-1 een salaris toegekend aan de first lady en ee officieel Bureau van de first lady. Toegegeven: de regering Bouterse-1 deed met het toekennen van een salaris aan first lady Ingrid Bouterse-Waldring een handreiking aan de first lady daarvoor Liesbeth Venetiaan-Vanenburg om het salaris met terugwerkende kracht te ontvangen.

Maar Chandrikapersad Santokhi gaat nu wel erg ver. De president kent zijn vrouw een eigen stempel toe en dat is gekoppeld aan het Instituut voor de first lady dat bij presidentieel besluit is ingesteld. Speciale aandacht moge hierbij gelden voor het feit dat de seal die intussen is ontworpen niet de naam van het instituut draagt maar de naam van de first lady zelf. Dus niet bruikbaar voor iemand die daarna komt.

Het blijft ook een discutabel punt dat de first lady ook de fungerend directeur van het Kabinet van de President is en dat er geforceerd is om haar te laten participeren in raden van commissarissen van parastatalen. En de regering kan roepen dat het niet bezoldigd is, maar dat bewijs is niet geleverd. Immers de regering houdt geen woord wat het onderwerp benoemingen van familie en vrienden betreft.

Daarnaast is het bij officiële gelegenheden zeer gênant dat de rol van vrouw van de president dubbel is. Er is niets op tegen dat de kabinetsdirecteur bij zakelijke aangelegenheden aanzit, maar dat is niet de plek voor de vrouw van de president. Het wekt de indruk alsof de president aan het lijntje van zijn vrouw loopt en dan niet op een manier die gelijkwaardigheid uitstraalt.

Het is een feit dat vrouwen elke functie kunnen bekleden die ze willen, daar zijn geen beperkingen op. En het is deels begrijpelijk dat de vrouw van de president wil delen in de macht van zijn functie, maar door het zo te etaleren wordt afbreuk gedaan aan het instituut van de president. De afrekening om deze bestuurlijke zwakheid zal hem duur komen te staan bij de volgende verkiezingen. Want hoeveel of ook het presidentieel koppel wil doen lijken alsof Suriname een monarchie is, het land is dat niet.

  Tweet  Gerelateerde artikelenCOLUMN: Dubai natrajectPresidentiële delegatie teruggekeerd uit DubaiCOLUMN: AssertieverCOMMENTAAR: DubaiSuriname zet in Dubai in op breed samenwerken met VAE Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie