• vrijdag 22 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COMMENTAAR: Dodelijke werkelijkheid

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie

Voorlezen

COMMENTAAR: Dodelijke werkelijkheid

16/09/2021 12:00

 

TERWIJL PRESIDENT CHANDRIKAPERSAD Santokhi en een aantal van zijn ministers nog lopen na te genieten van hun grotendeels geslaagde reis naar Nederland, wordt het volk iedere dag geconfronteerd met de keiharde, rauwe werkelijkheid van elke dag. Niet alleen als gevolg van de financieel-economische crisis maar vooral door de coronapandemie. Die begint zich steeds meer af te tekenen als een humanitaire ramp. Maar wel een ramp waar de regering ogenschijnlijk niet meer van wakker ligt.

Alleen al tijdens het weekje Hollandse afwezigheid van de president stierven in zijn eigen land 24 mensen aan de gevolgen van corona en werden bijna 2.500 inwoners positief getest. Vrijwel iedere dag worden trieste nieuwe records gevestigd, waar schijnbaar vrijwel niemand zich echter druk om maakt. De president besteedde aan deze crisis na zijn terugkeer nauwelijks aandacht. Het is in Nederland, waar weer het nodige Covid-19-materiaal bij elkaar is gebedeld, uiteraard wel besproken maar ondanks de ernst van de situatie stond het niet hoog op de agenda.

Continu worden de alarmklokken geluid vanuit de zorgsector die niet eens de gelegenheid kreeg om bij te komen van de derde besmettingsgolf: die is vrijwel geruisloos overgegaan in de vierde, veel zwaardere golf. "De werklast voor het gezondheidspersoneel is heel hoog en de beschikbare geneesmiddelen en verbruiksartikelen zijn schaars", waarschuwt de Vereniging van Medici in Suriname (VMS). De reguliere zorg komt door deze situatie ook in het geding, voorspellen de VMS en de ziekenhuizen. Door de aanhoudende financieel-economische crisis hebben al veel zorgmedewerkers een beter heenkomen in het buitenland gezocht en gevonden, waardoor de druk op de achterblijvers groter wordt.

Het is daarom te hopen dat de delegatie goed geluisterd heeft naar de adviezen die ze ongetwijfeld aan de Noordzee hebben gekregen. Daar hebben ze corona momenteel redelijk bedwongen. Maar niet met halfslachtige maatregelen, waarvan nauwelijks wordt gecontroleerd of die worden nageleefd, zoals in Suriname. Want daar begint alles mee. De coronacrisis bestrijd je niet alleen door te roepen dat het de eigen verantwoordelijkheid van mensen is om zich te laten vaccineren. Zeker niet als meer dan de helft van je bevolking dat hardnekkig weigert. Dat is de dodelijke werkelijkheid van dit moment.

In de wetenschap dat de ziekenhuizen en mortuaria vol liggen met ongevaccineerde mensen, is de vaccinatie een absolutemust. Misschien dat ook in Suriname mensen alleen nog een restaurant, overheidsgebouw of zelfs een winkel in mogen als ze een vaccinatiebewijs kunnen overleggen, zoals dat in steeds meer landen geldt. Het zal ongetwijfeld tot verzet leiden, maar het scheelt veel leed en doden. Nu maar hopen dat Santokhi ooit de moed kan opbrengen om echt leiderschap te tonen en een dergelijke maatregel te nemen, zodat het volk wat dat betreft eindelijk eens wat verlichting zal voelen.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie