• woensdag 18 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COMMENTAAR: Corantijnbrug

| de ware tijd | Door: Redactie

COMMENTAAR: Corantijnbrug

06/05/2022 12:00

 

MET DE CEREMONIËLE ondertekening van het contract door de ministers van Openbare Werken van Suriname (Riad Nurmohamed) en Guyana (Juan Edghill) en de lancering van de ‘Expression of Interest’ op 4 mei zijn de formele afspraken vastgelegd voor de bouw van de brug over de Corantijnrivier en is het startsein voor de voorbereidingen gegeven, meldde de Communicatiedienst Suriname woensdagavond in een persbericht. De ondertekening werd voorafgegaan door presentaties van het project door de technisch adviseur van Nurmohamed en een technische medewerker van Edghill.

In zijn toespraak na de ondertekening zei de Guyanese minister letterlijk dat de presidenten van de twee landen "de bouw van de brug over de Corantijnrivier hebben behandeld als één van de infrastructuurprojecten met de hoogste prioriteit die tijdens hun eerste ambtstermijn moet worden gerealiseerd". Beide staatshoofden zijn in 2020 aangetreden en de eerstvolgende verkiezingen in de twee landen moeten in 2025 worden gehouden. Dus zou, volgens de uitspraak van Edghill, de brug er moeten staan voordat de komende stembusgang plaatsvindt.

In ieder geval is met de ondertekening van een contract met ingenieursbureau WSP Caribbean uit Trinidad en Tobago dat de haalbaarheidsstudies moet doen, de realisatie van de oeververbinding een stap dichterbij gekomen. Met dit contract gaat ruim 1,8 miljoen US dollar gemoeid. De locatie van de brug is intussen al bepaald: het zal lopen van Southdrain aan Surinaamse kant over Lange Eiland, dat dicht aan de monding van de Corantijnrivier ligt, naar Molesoncreek aan Guyanese zijde. Ook is al bepaald dat de bouwer van de brug deze zal moeten voorfinancieren en gedurende een aantal jaren in beheer krijgt om tol te heffen en zo de investering met winst terug te kunnen verdienen.

Bij dit bruggenproject rijzen op zijn minst drie vragen: welk land is de opdrachtgever van dit project?, welk land betaalt voor de haalbaarheidsstudie die WSP Caribbean moet verrichten? en welk land zal jurisdictie hebben over de brug, met andere woorden wie wordt de eigenaar van de brug? Volgens sommige juristen zou Suriname de enige opdrachtgever moeten zijn, omdat de Corantijnrivier Surinames eigendom is en het land de jurisdictie over het gebied heeft. Guyana zou hooguit verantwoordelijk kunnen zijn voor de constructie van het landhoofd dat op zijn grondgebied moet worden gebouwd. Voor het overige is de zeggenschap over de brug bij Suriname omdat de Corantijnrivier over zijn volle breedte tot de laagwaterlijn Surinaams grondgebied is.

Nu dit bouwproject naar de beslissingsfase gaat, is het de hoogste tijd dat de regering van Suriname volledige openheid geeft over de afspraken die hieromtrent met Guyana zijn gemaakt. De samenleving heeft daar recht op. Tot nu toe is de regering zeer vaag over deze materie. Voorkomen moet worden dat het land verzeild raakt in een situatie, zoals het New Surfin-debacle en het HPSG-fiasco, die mogelijk vervelende volkenrechtelijke gevolgen zou kunnen hebben. Met de soevereiniteit van het land valt er geen grapjes te maken.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie