• woensdag 18 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COMMENTAAR: Caricom (pers) leiderschap

| de ware tijd | Door: Redactie

COMMENTAAR: Caricom (pers) leiderschap

07/05/2022 12:00

 

HET MEDIALANDSCHAP IN de wereld is de afgelopen jaren enorm veranderd en zeker met de komst van sociale mediaplatforms als facebook, Instagram en twitter is het doorcommuniceren van een bepaalde boodschap een complexe zaak geworden. Vroeger nam iedereen die krant die hij of zij leuk vond en ploos het uit, zat achter de televisie om het avondnieuws te volgen en meer van dat soort stabiele gewoonten.

Echter is dat iets van het verleden. Met 24/7 live aanvoer van 'nieuws' is de kijker gemakzuchtiger geworden, snel bevredigd en meer gefragmenteerd. Print media kunnen het niet meer maken om het nieuws van gisteren nog te brengen. Maar het domein van serieus nieuws dat op feiten gecontroleerd is, dat kritisch is en dat ruimbaan biedt aan hoor en wederhoor behoort nog steeds de traditionele nieuwsmedia toe maar dan wel iiefst in een 'digitaal eigentijds jasje.'

Dit waren enkele zaken die naar voren kwamen tijdens de Caribbean Media Summit op 5 mei met als thema 'Journalism Under Digital Siege', daarbij werd ook de rol van overheden meegenomen in dat geheel. Suriname heeft een ernstige terugval gemaakt op de wereld index van de persvrijheid. En tijdens de summit werden meer voorbeelden van landen in het Caraibisch gebied genoemd die ook te maken hebben met uitdagingen op het gebied van informatieverstrekking aan de media.

Echter, in veel van die landen werden zaken snel bijgesteld omdat er een gemeenschappelijke overtuiging was dat de pers een van de pijlers is van de democratie en dat de pers dus niet weg te denken is. Dat is het grootste probleem in Suriname: de regering in Suriname is daar niet van overtuigd. 

Veel zijn daar niet mee eens en vooral VHP'ers steigeren wanneer wordt gezegd de regering. Ze verwijzen dan mokkend naar de geel/zwarte partij, maar dat geeft alleen maar het falen van de hele constellatie aan. De regering dient één en ondeelbaar te zijn anders hebben we twee regeringen in een land en dat bestaat niet. 

Terecht is dan ook met de nodige kritiek gereageerd op het aanstaande Caricom-leiderschap van de president Chandrikapersad Santokhie in juli van dit jaar. Geeft hij wel een goed voorbeeld aan de andere Caricom-landen als hij dit niet in zijn eigen land kan oplossen?

Met schrik werd daar ook gereageerd op het opsluiten van een journalist in Nickerie. Wat voor leiderschap wordt getoond naar de rest van de Caricom-landen en gaan de andere lid landen denken dat als Suriname ermee wegkomt dat zij dat ook kunnen? Het zijn legitieme vragen. 

Mediahuizen zouden vooral in landen waar het volk klein is en de advertentiekracht ook niet ruim is samen moeten staan in het besef dat media nodig zijn binnen een democratisch bestel. We hoeven geen dikke vrienden te zijn om te erkennen dat we elkaar op verschillende fronten nodig hebben. Toch lijkt het in Suriname alsof alle reine gewetens van politici hoe dan ook kwaad vrezen, zodra er een microfoon van een kritische journalist in de buurt is.

  Tweet  Gerelateerde artikelenOlie-inkomsten basis voor strategie groene energiePresident roept op tot regionale solidariteit bij strijd tegen Covid-19Santokhi: ‘Slimmere manieren vinden voor inkomsten Caricom’Suriname per 1 juli voorzitter van de CaricomCaricom feliciteert Jamaica met onafhankelijkheid en sportprestaties Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie