• zaterdag 22 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COLUMN: Waarom?

| de ware tijd | Door: Redactie

COLUMN: Waarom?

14/01/2022 14:00 - REFLECTIE

Iwan Brave  

Een halfjaar in een volwassen leven is als een moment. Maar bij kinderen kunnen in zo’n korte tijd cognitieve ontwikkelingen een groeispurt doormaken. Terwijl haar zussen een eigen smartphone hadden, deed Iwansa het met die van mij of haar moeder. Ze kon al goed haar weg vinden op Google en YouTube en had zelf online tekenlessen ontdekt. Toch vond ik een eigen mobieltje voor een achtjarige nog te veel van het goede. Bovendien kon ik als ouder door het hoofdmenu dat YouTube mij steeds serveerde, mooi volgen wat haar surfgedrag was.

Toen naderde Kerst. Vanwege de hyperinflatiecrisis zouden het simpele cadeautjes worden. Puur voor het kerstgevoel. Wat moesten we Iwansa geven? Er was vooral fantasieloos kinderspeelgoed van 'ori-Chinese' kwaliteit. Zonde voor je 'waardeloze' geld én het milieu! Bij een warenhuis lonkte een relatief betaalbare 'kindertablet', al oversteeg die het gehele voorgenomen kerstuitgave budget.

"Je kan er niet mee bellen hoor, het werkt alleen op wifi", zei de verkoopster op afradende toon. Dat klonk juist als een mooie middenweg. Samen met stoere bluetooth-headphones werd het alsnog een duur cadeau. Ach, als Mozart al op zijn vierde piano speelde, waarom Iwansa niet op haar achtste een eigen tablet? Ze heeft recht op haar tijdgeestontwikkeling.

Het dagelijks beeld van ons 'baby'tje' was sindsdien even schrikken. Haar leventje leek alleen online nog interessant. Een opvoedkundige uitdaging erbij. Iwansa wilde haar tablet mee naar school nemen. Gelukkig kon ik dat afketsen met dat de school geen wifi heeft. Eergisteren vroeg ze op serieus afvragende toon: "Papa, waarom heeft de school geen wifi?" Ik stond paf; kon moeilijk zeggen: "Je leeft in een achterlijk land."

Inderdaad ministers Levens en Jubithana en directeur Antonius van Telesur; waarom heeft de school geen wifi? Brandende vraag van een achtjarige Surinaamse die gebrand is op vooruitgang!

  Tweet  Gerelateerde artikelenGemiddeld 70 procent opkomst op middelbare scholen'Geen reden tot sluiten scholen'Scholen starten vrijdag normaalTest- en observatieruimte is boost voor speciaal onderwijsScholen Boven-Suriname beginnen ‘tegelijk’ met Paramaribo Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie