• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COLUMN: Scheiding van tafel en bed

| de ware tijd | Door: Redactie

Door: Ivan Cairo

‘Yu kan kibri yu granmama, ma yu no kan kibri en kosokoso’, luidt een bekende Surinaamse gezegde. Je kan je grootmoeder schuilhouden, maar niet haar hoestbuien. Vrij vertaald: je kan nog zo lang proberen de waarheid te verbergen, op een dag komt het wel naar buiten. Dat is precies wat zich nu afspeelt bij en in de coalitie.

Wat al maanden latent was, is dinsdag fysiek manifest geworden. Het onderling vertrouwen tussen de coalitiepartners brokkelt af. Per brief heeft Abop/PL-fractieleider ObedKanapé de griffie van het parlement maandag laten weten dat zijn fractie met onmiddellijke ingang niet meer zal opereren onder de vleugels van Asiskumar Gajadien die bij het aantreden van het parlement in 2020 als fractieleider van de VHP en Abop/PL was aangewezen. Gisteren deed hij de mededeling mondeling tijdens een openbare vergadering van het parlement.

“Bee heeft kunnen voorkomen dat de jonge, onervaren Kanapé onthullende uitspraken zou doen die de broze samenhang van de regeringspartijen zou kunnen schaden”

Abop/PL zal nu als onafhankelijke partij in het parlement optreden. We ondersteunen te allen tijde leiders met verbindende karakters en die boven partijen staat. En uit onze overwegingen, uit onze evaluatie, moesten wij dit standpunt naar voren brengen”, probeerde Kanapé het besluit van zijn fractie uit te leggen, maar hij werd afgeremd door zijn meer ervaren fractiegenoot tevens voorzitter van het parlement, Marinus Bee. Hij heeft zo kunnen voorkomen dat de jonge, onervaren Kanapé onthullende uitspraken zou doen die de broze samenhang van de regeringspartijen zou kunnen schaden.

Chan keurt het af en hij vindt het onethisch dat parlementariërs, onder wie Kanapé, percelen hebben gekregen in het intussen Sabaku-verkavelingsproject. Chan en Bravo kunnen nog zo hoog van de daken schreeuwen dat ze buddy-buddy zijn, op één lijn zitten wat beleid betreft en alles koek en ei is in de samenwerking, maar de praktijk wijst anders uit.

In menig Surinaamse familie heeft de verdeling van grond en ander onroerend goed tot grote familieruzies geleid. Tussen de VHP en Abop/PL schijnt op dit moment een dergelijke ruzie te zijn opgelaaid. In Abop-gelederen wordt het de VHP kwalijk genomen dat exponenten van die partij aan die Sabaku waswasgodo zijn gaan schudden, waardoor de gele partij van alle kanten wordt geprikt.

De kritiek vanuit de samenleving is niet mals. Aan de Jagernath Lachmonstraat zal men ook hebben gedacht dat Bravo veel te veel van die financieel zeer aantrekkelijke bouwpercelen in Paramaribo-Noord aan zijn achterban heeft gegeven. De Olifantjes hadden een eerlijkere verdeling van de perceeltjeskoek gewild.

Aan de andere kant wordt in Abop-gelederen de prefuru en drey ai van Noer van OWEE om collega Dinotha op te dragen de uitgifte van percelen op het Sabaku-project terugdraaien ervaren als vrijpostigheid van de hoogste orde. Noer moet zich bezighouden met het goed organiseren van de vuilophaal en het onderhoud van straten, bruggen en kanalen. Van die gron tori moet hij met zijn vingers afblijven.

Het huwelijk tussen Abop/PL en de VHP schijnt ten einde en is bij de rechter scheiding van tafel en bed aangevraagd. Om de schijn naar de buitenwereld op te houden wonen de partners wel nog in hetzelfde huis. De NPS schijnt daar alleen nog maar als interieurverzorgster of tuinman te fungeren.

ivancairo@yahoo.com

| de ware tijd | Door: Redactie