• woensdag 18 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COLUMN: Principe, niet persoon

| de ware tijd | Door: Redactie

COLUMN: Principe, niet persoon

07/05/2022 17:45 - GANGA

Sharda Ganga  

Er is iets in het water daar in het westen van het land, teveel pesticide misschien? Eén van mijn gedachten deze week, was dat. Eerst was er een bericht dat er een boete van SRD 120.000 is uitgedeeld aan mensen die tilapia hadden gevangen. Vervolgens werd een mediameneer opgesloten vanwege belediging, laster, smaad, verstoring van de openbare orde en volgens mij is er voor de goede orde ook nog een snufje opruiing in de soep gegooid om het geheel te completeren. Hoe ik ook zocht, ik kon niet vinden wat er precies aan lasterlijkheid is rondgegaan en wat er voor gevaarlijks is gezegd of gedaan dat iemand meteen achter slot en grendel moest worden gezet.

Ik leefde in de veronderstelling dat de case van de tilapiaboete en de case van de om onduidelijke redenen opgesloten meneer twee zaken waren die los van elkaar stonden, waardoor ik echt het idee kreeg dat er iets goed mis was daar in dat district, waar ik heerlijke jeugdjaren heb meegemaakt en menig tilapia heb verorberd met dank aan mijn vader die minstens eens per maand ging vissen en jagen in Bigi Pan. Bij het rondvragen bleken er vermoedens te zijn dat de tilapiaboete en de opsluiting alles met elkaar te maken zouden kunnen hebben. Let wel: twee dagen na de opsluiting wisten ook mijn contacten het niet zeker. Ook de advocaat van de meneer wist het blijkbaar niet.

Het was kortom, een ontzettend vruchtbare grond voor geruchten, geraas, getier, helemaal in het verlengde van het handelen van de langetenenpresident die al wat grofgebekte, licht ontvlambare en aan woordendiarree lijdende criticasters heeft laten oppakken, een vicepresident die het liefst de persmuskieten met een elektrische muskietenmepper zou willen wegslaan, en dit allemaal rond de internationale dag van de persvrijheid, waarop bekend werd dat Suriname fiks daalde op de persvrijheidindex. Mooier, of erger, kon het niet, qua timing.

Eerst nog over de boete. Absurd, voor vijf emmers tilapia! Het was voor eigen gebruik, werd gezegd. Het was 109 kilogram hoorde ik achteraf meneer Nazarali van de dag verklaren voor het politiebureau van Nieuw-Nickerie, en het is de goedkoopste vis! Het lijkt inderdaad absurd hoog, die boete. Maar Bigi Pan is beschermd gebied en je mag er niet vissen. Ook niet op de goedkoopste vis. Voor eigen gebruik hengel je ook niet 109 kilo vis, lijkt mij.

Het lijkt schrijnend dat er zo een hoge boete is opgelegd, terwijl grotere en grovere misdaden en misdadigers vrij en blij rondlopen, maar dat is appels met peren vergelijken. De boete is niet afgeleid van de commerciële waarde van het gestroopte goed, maar verhoudt zich tot de vernietiging van het beschermd gebied. Dat is iets wat misschien nog niet helemaal duidelijk is voor stropers in spe. Dit pijnlijke geval illustreert dat er behoefte is aan meer informatie en voorlichting. Misschien kan de opgehaalde SRD 120.000 daaraan worden besteed, dan is het tenminste nuttig. Tot zover de tilapia's.

Over de gevangenneming van Mones Nazarali, verslaggever van Action Nieuws Suriname, kan ik kort zijn. Nu kende ik meneer Nazarali eerder niet, omdat ik mijzelf verschoond wens te houden van vulgariteit en ik nooit iets van Action Nieuws  te zien krijg, omdat ik ze vakkundig heb geblokkeerd op mijn social media-pagina's. Het is geld maken met het leed van anderen onder het mom van 'informatie' en ik vind de sensatiebelustheid walgelijk.

Moeten we hier solidair mee zijn? Ik herhaalde echter steeds één zin: 'principe, niet persoon'. Het gaat om het principe en niet om de persoon. Dus wat ik ook mag denken van die meneer als persoon en zijn platform, feit is en blijft dat je geen mensen moet opsluiten zonder tenminste in heldere bewoordingen duidelijk te maken wat ze precies hebben gedaan. Dus: welke smaad, welke laster, welke verstoring, op welke dag, welke woorden? Wat was zo ernstig dat die meneer niet op vrije voeten kon blijven in afwachting van het proces?

Principe, niet persoon. En het principe dat ik hierbij voorop wil stellen is niet eens persvrijheid, maar vooral het functioneren van onze rechtsstaat. En het idee dat je geen disproportionele maatregelen hoort te nemen. Niets meer en niets minder.

gangadwt@gmail.com

  Tweet  Gerelateerde artikelenCOLUMN: PersvrijheidCOMMENTAAR: Onaanvaardbare schending persvrijheidPresident Ali: ‘Ik geloof in de volledige persvrijheid’COLUMN: Terug bij afSVJ eist vrijlating en onderzoek insluiting Mones Nazarali Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie