• donderdag 29 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Column: Politieke Borrelpraat 667

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

“Ik lees hier als kop: Verhoging stroomtarieven weer op de tekentafel.”
“Rare beeldspraak. Het kon liever: ‘weer op de operatietafel.”
“Weer het paard achter de wagen spannen: eerst komen met een onbeschoft onbehoorlijk eenzijdig lastenverzwarende verhoging voor de 3-fasengebruikers om dan na een hoogspanningsstroom koskosi de zaak weer te gaan beoordelen.”
“Zelfs DNA was een keertje daarbij eensgezind en de oppositie had daarbij opeens wel recht van spreken van papa Bee-Beh.”
“Nu willen duizenden drie fasen-gebruikers terug naar 2 fasen met alle installatiekosten en risico’s van dien voor de brandveiligheid en herverzekering van de woning.”
“Wat krijg je als je een rustig drukke driebaansweg opeens tot tweebaansweg maakt?”
“Gelukkig zijn de aanvragen om naar 2 fasen terug te schakelen voorlopig stopgezet.”
“En het is irritant om in dit kader vanuit het Energiebedrijf weer eens dat geleuter over sociale solidariteit en brede schouders en brede lasten te horen.”
“Laat alle werknemers van de EBS dan de korting op hun stroomverbruik uit solidariteit met Sjorie, Sjaane, Baap, Mai, Singotiko, Adjompo en Sabajo afzeggen.”
“En hoe vonden jullie de eerste ronde van de begrotingsbehandeling?”
“Ik luister al lang niet meer naar dat oeverloos en onvoorbereid gezwets en gescheld op elkaar. Te bedenken dat dit gezwam, de enkele goeden niet te na gesproken, ons per maand minstens zo een 51 maal 13.000 SRD = meer dan een half miljoen srd aan belastinggeld kost.”
“Niet zeuren, Kries. Wij kiezen hen; ze kiezen zichzelf niet.”
“Maar wij hebben niet de macht om hen op verkiesbare plaatsen te zetten; dat hebben die goden van dictator-voorzitters van die ‘grote’ politieke partijen.”
“Dan gaat een jongen daar, een ex-minister met een duidelijke frustratie-stoornis ‒ Limbo noemde hem niet voor niets Tjips, afkorting van Tjippie ‒ z’n spreekbeurt misbruiken om zware antipropaganda tegen het vaccineren te voeren.”
“En de censuur-kampioen Bee laat deze figuur maar ouwe*&%*, maar tjapte het goed opgebouwde betoog van die lachende Omoe uit de oppositie, ook een ex-minister, steeds af.”
“Gelukkig dat er nu zeker vanuit de hoofdstedelijke bevolking goed gereageerd wordt op de oproep tot vaccinatie, zelfs middels een goed georganiseerde drive-through.”
“En particulieren stellen hun overdekte ruimten gratis beschikbaar en tientallen vrijwilligers zetten zich gemotiveerd in om duizenden per dag te helpen vaccineren.”
“Dit noem ik waarachtige maatschappelijke solidariteit. Mijn petje af voor al deze Sranan-suma die meewerken om dat vervloekte virus onder controle te krijgen.”
“En die niet luisteren naar dat valselijk geblèr van onmaatschappelijke oproerkraaiers.”
“En hoe staat het met de miljoenen lening aan de politiebond vanuit het pensioenfonds om grond te kopen en te verkavelen en goedkoop aan de leden te verkopen? Over maatschappelijke solidariteit gesproken!”
“Niets aan de hand, niets aan de hand, dat is vuilsmijterij, zegt die Atoom-betaal-secretaris van de bond, tevens kandidaat-voorzitter voor het nieuwe bestuur.”
“Niets aan de hand? Helemaal in de stijl van koning Albert van Bobies, of Bibos, of Bibas of hoe heet dat vreemde ministerie weer?”
“Je bedoelt: het ministerie van Bibis dat heel wat doet voor land en volk.”
“Nou, als ik het VHP-DNA-lid Sjaampie Pindarindabinda mag geloven, is dat niet zo. Lees maar het artikel op Sterrennieuws. Sjaam Pinda zegt ronduit dat dat Biblos of Bisbas-ding dankzij gebrek aan deskundigheid duidelijk heeft gefaald bij het binnenhalen van zovele investeerders.”
“Ja, en ook dat Herstelplan van de overheid hakt Sjaampie in stukken. Na bijna een jaar is er niets te merken van het stimuleren van de kleine en middelgrote bedrijven.”
“Ik denk dat de regering met het verdelen van pakketten de productie gaat stimuleren. Leve onze pakketten-verdeeleconomie.”
“U bent negatief, meester. Waarom?”
“Omdat deze lui al vóór onze onafhankelijkheid altijd alleen naar zichzelf en de likkers en profiteurs om hun heen hebben geluisterd en dat zullen blijven doen.”
“Zie ook dat gewriemel met die grondenrechten. Die overheid wil daarbij gewoon geen inspraak van de Marrons en Inheemsen, oftewel de tribale volken, hebben in die wet, want politiek Paramaribo wil maar blijven beslissen en profiteren van de hout-, goud- en ander concessies in het binnenland.”
“Ja, maar die tribale volken moeten ook niet op de stoel van de overheid willen gaan zitten om zich het recht van het uitgeven van concessies toe te eigenen.”
“Ja mooi, laat men maar doorgaan met het vergiftigen van ons binnenland met kwik, en het wegsmokkelen van ons kostbare rondhout en het leegstropen van onze rijke visgronden.”
“Hé, weten jullie wat er geworden is van die 100 containers met houtblokken die door een zware boy weggesmokkeld zouden worden?”
“Ja, daar zeg je wat. Mogen we foto’s zien waar die containers zijn opgeslagen?”
“En mogen we weten hoever het onderzoek is gevorderd? Welke douaniers, uitklaarders, rondhoutverkopers, exporteurs enzo zijn intussen aangehouden?”
“Of is er vanuit een bepaalde politieke hoek een belletje gepleegd om deze zaak te ‘doofpotten’, je weet toch: buiten proces om af te handelen?”
“Maar die vliegende prijscontrolebrigade is weggevlogen en de prijzen gaan maar de lucht in, verschrikkelijk, niet te doen.”
“Dat is gewoon de doorberekening van ons gedevalueerd geld. Bijvoorbeeld: een blikje tomatensardien kostte een jaar geleden zeg maar één euro, dat was tegen koers een op tien toen 10,- SRD per blikje. Nu is die koers één op 25 voor de euro en datzelfde blikje kost nu 22,50,- SRD, dus in euro zelfs een beetje goedkoper dan toen, maar in SRD natuurlijk veel duurder.”
“Maar hierdoor gaat onze koopkracht achteruit.”
“Is dat het enige waar we ons in dit land druk om maken? Koopkracht, koopkracht, koopverkracht, bedoel je, jeetje!”
“Klopt! In plaats dat we ons druk maken om productiekracht, exportvergrotende kracht, corruptieverminderende kracht, werklustkracht.”
“Een rondje op die uitspraak. Proost!”
 
Rappa

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie