• dinsdag 27 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COLUMN: Organic kiesstelsel?

| de ware tijd | Door: Redactie

ROZENGEUR / Gerold Rozenblad

Als de rekenmachines niet reeds de toonbanken over gingen naar aanleiding van de gestegen koersen, nu vliegen ze de winkeldeuren uit. Want wat als? Elke mogelijke uitkomst van de bom die Serena heeft doen ontploffen wordt berekend. En afhankelijk van het eigen politiek perspectief zal een standpunt worden ingenomen. Zo opportunistisch is de politiek wel. 

Daarom verwacht ik nogal wat getouwtrek rond de wijziging van het kiesstelsel zoals het Constitutioneel Hof heeft gevonnist. Reeds decennia weten we dat om vele redenen het stelsel niet representatief is. Echter, het eigen belang resulteerde erin dat er maar geen wijziging kwam. Met de

NPS als boegbeeld van de hypocriete benadering van het probleem. Het oordeel van het CHof komt erop neer dat het aantal zetels dat per district werd toegekend, aan wijziging toe is. Reeds Jaren weten we dat bijvoorbeeld Wanica het snelst groeiende district is qua bevolking. Daar zouden wat meer zetels moeten worden toegekend. En dat Paramaribo kennelijk ook ondergewaardeerd is, in tegenstelling tot het overgewaardeerde achterland.

Iemand die mij vanwege mijn achternaam met Coronie associeert schamperde na de uitspraak: “Rozie dan dalijk yu nanga den famiri fu yu na fu soso w’o go stem, want het wordt stemmen zonder zetel.” En we barstten in lachen uit. Pe dede de, lafu de tu, luidt het bekende gezegde. Maar niet eenieder zal om het vonnis kunnen lachen. Daar gaf Abop-voorman Ronnie Brunswijk met zijn bedreiging naar Serena en het CHof reeds een voorschot op. Het vonnis kwam toch en nu zijn de rekenmeesters van de partijen in allerijl opgeroepen om presentaties te houden over: ‘wat als?’ 

Dat de president gelijk bekend maakte een commissie (weer één?) te zullen installeren om de zaak te bekijkenmaakt mij niet vrolijker

En zullen ze ook moeten voorhouden welke houding de betreffende partij aan de dag zal moeten leggen om voor die groep het beste uit het vuur te kunnen slepen. En het algemeen belang? Kijk maar naar wat Bosje ervan maakte bij zijn “aanzet” tot wijziging van het stelsel. Het kwam niet verder dan een voor de NDP voordelig uitpakkend verbod op coalities voor de verkiezingen. Je zou kunnen zeggen dat de situatie nu verschillend is, omdat het CHof duidelijk aangaf wat tenminste moet worden veranderd, maar de uitkomst van de exercitie hoeft niet te zijn wat we ervan hadden verwacht of gehoopt. 

Daarom blijf ik maar voorzichtig optimistisch, ondanks wat op papier een doorbraak is voor onze democratie. Dat de president gelijk bekend maakte een commissie (weer één?) te zullen installeren om de zaak te bekijkenmaakt mij niet vrolijker. De aangekondigde brede consultatie met belangengroepen en het maatschappelijk middenveld doet mij ook niet de vlag uithangen.

Die blijheid en het optimisme zullen pas verder ontluiken wanneer alle geconsulteerde groepen publiekelijk hun standpunt kenbaar maken. En ook de mening en reactie van de commissie ons duidelijk is. Dan weten we wat er is besproken en wat de zienswijzen zijn. Blijft het districtenstelsel en wat wordt dan de zetelverdeling, of wordt het one man, one vote? Komt er een hybride system?

Maar ook wat de argumenten zijn voor die keuze. Het initiatief kwam vanuit het volk en moet het proces zo goed als mogelijk te volgen zijn voor hetzelfde volk en hoeven wij niet nogeens verrast te worden door de politiek. Het wijzigingsproces is, zoals dat tegenwoordig heet, organisch ingezet. Hopelijk is niet weer een organische beweging nodig om ons op dat spoor te houden, tot vreugde van eenieder. Ook in Coronie!

roziegeur@gmail.com

| de ware tijd | Door: Redactie