• zondag 14 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COLUMN: Langste adem

| de ware tijd | Door: Redactie

REFLECTIE / Iwan Brave

Zoals ik al zei: hoe lang de protesten van Organic Movement zouden aanhouden, is “een kwestie van wie de langste adem heeft tijdens een potje Keniaans diepzeeduiken zonder zuurstoffles”. In Kenia kopen politici mensen om voor 200 Keniaanse shilling om op hun partij te stemmen. Ofwel een schamele SRD 40.

Zo mensonterend diep zijn ze daar gezakt. Wij zijn nog lang niet zo arm. Wanneer zullen we echt massaal op straat gaan? De enige Surinaamse president die het presteerde om een kolkende mensenmassa tegen zich op de been te krijgen was Jules Wijdenbosch.

Drie weken lang de regering de zenuwen bezorgen, is een democratische felicitatie waard. Het is bemoedigend dat een volksbeweging klaar staat

Onder het vaandel van ‘Gestructureerd Samenwerkingsverband’ zwollen de protesten zo aan, dat hij in 2000 vervroegde verkiezingen uitschreef. Denk niet dat Bosje gezwicht was voor de wil van het volk. Het land was compleet bankroet en Bosje kon zijn eigen sociaal-economische puinhoop niet meer aan.

Dat is een typisch NDP-revo-kwaaltje: de macht kapen, je maakt er één grote morserij van en draagt dan de boel over aan de ander om puin te ruimen. Het was echt niet zo dat dictator Bouterse een democratische ingeving kreeg; hij was gewoon niet meer in staat zijn eigen ‘revolutionaire’ puinhoop op te ruimen. Ook laatstelijk in 2020: toen hij een maand eerder opgelucht overdroeg.

Menigeen vindt dat de Organic Movement heeft gefaald. Ik vind van niet. Drie weken lang de regering de zenuwen bezorgen, is een democratische felicitatie waard. Het is bemoedigend dat een volksbeweging klaar staat waar het parlement ernstig faalt in zijn hoofdtaak: volksbelangen terdege behartigen.

Je kunt hooguit zeggen dat de Organic Movement te vroeg piekte. Ik zou zeggen: houd de spirit vast, kom tussentijds, indien nodig, weer opzetten en dan in 2025, niet al te lang vóór de verkiezingen, pieken! Dan zullen we zien of politieke arrogantie de langste adem heeft.

| de ware tijd | Door: Redactie