• donderdag 30 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COLUMN: Kunstmatig advies

| de ware tijd | Door: Redactie

REFLECTIE / Iwan Brave

Er is een nieuwe internationale hype: ChatGPT, een ‘chatbot’ ofwel een chattende robot. Op basis van kunstmatige intelligentie (AI)kan het programma vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zelfs wetenschappers en studenten gebruiken ChatGPT om tot doorwrochte antwoorden te komen. Je kan je proefschrift of afstudeerscriptie ermee (laten) schrijven. Dit heeft al geleid tot bezorgde parlementaire vragen in Nederland.

Microsoft heeft een overkomst getekend met ontwikkelaar OpenAI om tien miljard US dollar te investeren in ChatGPT. Dit tot grote paniek bij Google. Die vreest namelijk dat ChatGPT de manier waarop mensen naar informatie zullen zoeken, baanbrekend gaat veranderen. Dus levensbedreigend

voor de zoekgigant.

Het is aan de Surinamers om de beschikbare informatie over elke kandidaat te evalueren en voor zichzelf te beslissen wie de betere president zou zijn

Mijn broer in Amsterdam wees mij op ChatGPT. Hij had de chatbot (in het Engels) gevraagd: ‘Waarom is Suriname een arm land?’ Wie in Suriname woont kan slechts de feilloosheid van het antwoord en de analyse beamen en versteld ervan staan.

Mijn broer vroeg ook: ‘Wat kan Suriname doen om zijn economische situatie te verbeteren?’ Eveneens die waslijst van aanbevelingen is ons allen bekend. Zo wordt genoemd ‘diversificatie van de economie’ en ‘corruptie terugdringen’. Maar ook ‘verbeteren van infrastructuur en onderwijs’.

Wij Surinamers worden op dit punt dus niet veel wijzer van ChatGPT, want we weten het zelf maar al te goed. Al was het maar dat we al decennia oeverloos over deze oplossingen raaskallen zonder tot echte effectieve daden over te gaan.

Mijn broer vroeg tot slot: ‘Is Desi Bouterse of Chan Santokhi beter als president voor Suriname?’ChatGPT antwoordt diplomatisch: “Het is niet gepast voor mij om meningen te uiten over politieke zaken.” Maar: “Het is aan de Surinamers om de beschikbare informatie over elke kandidaat te evalueren en voor zichzelf te beslissen wie de betere president zou zijn.” Stem dus niet slim maar verstandig! Raadpleeg desnoods ChatGPT voor een evaluatie.

| de ware tijd | Door: Redactie