• maandag 01 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Column: Kansen slinken

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Foto: natiosuriname.sr

In november 2019 was het euforie alom bij sportminnend Suriname. De nationale mannen voetbalselectie heeft zich toen geplaatst voor de zestiende editie van de Goldcup die later dit jaar op het programma staat. Spelers en staf werden in de bloemetjes gezet en er werd hardop gedroomd over de goede kansen van Natio om een goede prestatie neer te zetten tijdens deze regionale competitie. Deze verwachtingen werden niet alleen versterkt door de moeite vanuit de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) om diaspora-spelers aan de selectie toe te voegen, maar ook door de uitspraken over plaatsing voor het wereldkampioenschap voetbal (WK) in Qatar. Het is publiek geheim dat plaatsing voor de eindronde van het WK gepaard gaat met grote inspanningen op personeel en financieel gebied. Er moet extra getraind worden en ook moeten er oefenwedstrijden worden gespeeld. Vandaar dat er van bondswege koste nog moeite wordt gespaard om zoveel mogelijk professionele voetballers van Surinaamse afkomst, te enthousiasmeren voor Natio. Intussen zijn de stukken van een negental diaspora-spelers in orde.

Het lag in de bedoeling dat deze spelers in november 2020 bij de lokale spelers zouden aansluiten om een oefenwedstrijd te spelen, echter is dit vanwege de Covid-19 pandemie niet door gegaan. De bondscoach had na vragen c.q. opmerkingen uit de gemeenschap aangegeven dat de lokale spelers een eerlijke kans zouden krijgen om geselecteerd te worden. Het ABCS-toernooi - een vierhoekstoernooi tussen Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname - zou de gelegenheid bij uitstek zijn voor de lokale spelers, om de keuzeheer te overtuigen. Echter is onlangs bekend geworden dat ook dit toernooi dat voor de eerste helft van februari geprogrammeerd stond, vanwege de pandemie is uitgesteld. Het mag voor iedereen duidelijk zijn dat de tijd begint te dringen, want de WK-kwalificatie wedstrijden staan reeds voor maart op het programma. Sedert maart 2020 ligt de competitie stil en is er nauwelijks getraind, dat is nu ruim tien maanden. Als de tekenen niet bedriegen zullen de lokale spelers buiten de boot vallen, aangezien een trainer altijd de besten selecteert. De diaspora-spelers hebben de training reeds lang weer hervat en spelen in acht dagen tijd, maar liefst drie wedstrijden.

Hoewel het leuk zou zijn om met de spelers aan te treden die de puike prestatie hebben geleverd in de Nations League, moeten we blijk geven van realiteitszin. Spelers die ongeveer een jaar geen wedstrijden hebben gespeeld, kunnen rekening houdend met het aspect van wedstrijdritme, nooit beter zijn dan spelers die meerdere keren per week aantreden. Voorts hebben de diaspora-spelers vele malen meer trainingsuren dan de lokale spelers. Ik kan het niet genoeg benadrukken dat voetbal een keiharde business is en dat het als zodanig benaderd moet worden. Hoe verder je komt, hoe meer de kassa zal rinkelen, dus moet er alles aan gedaan worden om zo ver mogelijk te komen. Een trainer die goede prestaties levert, ziet zijn marktwaarde ook stijgen, dus zal die altijd met zijn sterkst mogelijk elftal aantreden. Nu er een tweede golf is van Covid-19 besmettingen in Suriname, zijn de meeste activiteiten door de autoriteiten verboden, waardoor er niet optimaal kan worden getraind. Dat de kansen van de lokale spelers enorm zijn geslonken is een waarheid als een koe.

Mireille Hoepel

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie