• vrijdag 30 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COLUMN: Imagoschade (2)

| de ware tijd | Door: Redactie

REFLECTIE / Iwan Brave

Heel interessant om te zien en te horen hoe de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo aan lokale vissers opruiend vertelt dat bij ons “de corruptie massief is”. Look who’s talking of all people’! Jagdeo werd zelf niet zo lang geleden in een internationale undercoverreportage neergezet als dé spin in het Guyanese corruptieweb.

Hij ontkende in alle toonaarden en speelde de ‘vooropgezette agenda’-kaart. Maar nog steeds hebben we niet vernomen dat de persoon die het expliciet beweerde, door hem is aangeklaagd wegens smaad. In elk geval bevestigde de reportage dat ook in Guyana corruptie weelderig tiert.

Zijn verhaal is dat Surinaamse

vergunninghouders ‘arme’ Guyanese vissers uitknijpen met ‘doorverkopen’ van hun vergunning. Het onze is: zij “overbevissen onze wateren voor een habbekrats”

Menige Surinamer kijkt neer op Guyanezen of praat neerbuigend over hen. Dan is het wel even slikken voor ons ego en imago dat Jagdeo als een ordinaire straatvechter neerbuigend praat over Surinamers als “these people”, die “doorgaan met oplichten van Guyanese vissers”. Dus onbetrouwbaar en ‘zwaar corrupt’. Dit komt bovenop de recente ‘imagoschade’ vanwege de Koreaanse Netflix-maffiaserie ‘Suriname’ (‘Narco-Saints’).

Jagdeo wil Suriname houden aan zijn ‘toezegging’ aan 150 Guyanese vissers ‘rechtstreeks’ een visvergunning te zullen verstrekken. Waar hij beweert dat te kunnen bewijzen met “documenten”, wordt van Surinaamse regeringszijde hardnekkig ontkend. Ook interessant is dat hij over onze minister Sewdien zegt: “Je hebt een landbouwminister die meer macht heeft dan de president en de minister van Buitenlandse Zaken. Hij zei: ‘We gaan die toezegging niet honoreren.’”

Zijn verhaal is dat Surinaamse vergunninghouders ‘arme’ Guyanese vissers uitknijpen met ‘doorverkopen’ van hun vergunning. Het onze is: zij “overbevissen onze wateren voor een habbekrats”. Beide zouden net zo waar als onwaar kunnen zijn.

Niet dat Jagdeo ons iets nieuws vertelt, maar het is wel schrijnend dat uitgerekend hij, die zelf onder het corruptievergrootglas ligt, het van de regionale daken schreeuwt. Alsof de duivel jeremieert: “In Suriname is het massief heet!” Meer imagoschade is haast ondenkbaar.

| de ware tijd | Door: Redactie