• vrijdag 22 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COLUMN: The Bobolist

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie

Voorlezen

COLUMN: The Bobolist

11/10/2021 14:00 - ROZENGEUR

Gerold Rozenblad  

“I want to be on the bobolist. Somebody put me on the bobolist.” We hebben bijna allemaal erop gedanst ‘The bobolist’ van de St. Luciaanse zanger Jaunty, dat ook in Suriname hoge noten haalde. Calypsonians bezingen vaak actuele situaties in hun land en zo deed ook Jaunty toen hij het nummer jaren terug uitbracht. Met een ‘bobolist’ wordt in de regio doorgaans een fraudeur bedoeld en Jaunty, die bijna het hele nummer door smeekt om ook op de lijst te komen, verwijst in zijn lied naar die groep van mensen die giften en posities in de schoot krijgen geworpen door politici.

Family and friends noemen wij het dezer dagen in Suriname. Sinds de kwestie speelt, draait het lied met enige regelmaat in mijn onderbewustzijn en heb ik het idee dat ik het voor langere tijd in gedachten zal meezeulen. Want van die lijst komen we, denk ik, niet meer af. Voor zijn aantreden had Chan deze nog zo ferm afgezworen. Iets wat hem, nadat hij in Suriname al verschillende keren op was gewezen, in Nederland nog eens hard in het gezicht werd gewreven.

Het leverde heel wat wollige taal op, met als resultaat weer de toezegging dat deze benoemingen zullen worden geëvalueerd. En met als dooddoener dat als de mensen goed presteren, dat zij gehandhaafd zullen blijven. Het eindresultaat zouden we eigenlijk moeten kunnen voorspellen. Ik zie Chan om half drie in de ochtend zich niet op zijn zij richting zijn eega keren, zeggend: "Melis, ik ga je vervangen." Die vijf woorden zouden in de middag voor Chan verder strekkende gevolgen kunnen hebben dan hij in de ochtend had bedoeld. En dat is het probleem met die Bobolist.

Eenmaal opgesteld is het 'leleku' om er vanaf te komen. Waar onze president kennelijk van plan was het woordenspel over de benoemingen met de samenleving lang te spelen, de tweede man maakte er recent korte metten mee. Eerlijk en ronduit verklaarde hij niemand van zijn familie te zullen vervangen. Chan mag evalueren maar Ronnie vervangt niemand. Einde discussie! Althans in de regering. Wij mogen zoals Jaunty zijn landgenoten aanspoorde te protesteren (St. Lucians put your hands on your head if the government make you bawl), we zullen eerder schor worden dan dat wij terugdraaiing meemaken.

Aangedreven door kennelijk intellectueel onvermogen kon Brunswijk helaas niet verhullen waar het werkelijk om gaat. Het gaat hem er niet om dat zijn familie zich inzet in landsbelang. En ook niet of die al dan niet de taken aankan. Onze vp vroeg zich hard- op af of zijn familie niet mag 'eten' als anderen in de gelegenheid worden gesteld om te eten. Terwijl de vp deze uitleg gaf hoorde ik in mijn achterhoofd Jaunty zingen: "Play basketbal people around you're amazed. Play football, all you get is praise. Play bobol you get a big raise!" En dat laatste wil en zal de vp zijn familie niet onthouden.

Jaren terug schudde ons hele lichaam op de waarschuwende tonen van Jaunty. Met de ontboezeming van de vp op zak kan ik nu meewarig slechts met het hoofd schudden wanneer de artiest roept: "I want a nice house. I want a nice car. I want to go on vacation…."

roziegeur@gmail.com

  Tweet  Gerelateerde artikelenNDP on Air: ‘Deze etnische politiekvoering niet eerder gezien’ Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie