• maandag 15 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Colombianen naar stembus bij krapste verkiezingen

| starnieuws | Door: Redactie

Een flyer met de afbeelding van de Colombiaanse linkse presidentskandidaat Gustavo Petro en de Colombiaanse centrumrechtse presidentskandidaat Rodolfo Hernandez. Colombianen kiezen vandaag hun nieuwe president in tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Bogota. (Foto: Reuters)

Colombianen stemmen vandaag om hun volgende president te kiezen, waarbij ze moeten kiezen tussen een linkse voormalige guerrilla die ingrijpende sociale veranderingen doorzet en een excentrieke bouwmagnaat die beloofd heeft corruptie te bestrijden. Kandidaten Gustavo Petro, ooit lid van de M-19-rebellen, en Rodolfo Hernandez, die voor het eerst steun vergaarde via TikTok-video's, zitten technisch gelijk in peilingen.

Petro, voormalig burgemeester van de hoofdstad Bogota en huidige senator, heeft beloofd om ongelijkheid te bestrijden met gratis universitair onderwijs, pensioenhervormingen en hoge belastingen op onproductief land. Zijn voorstellen - met name een verbod op nieuwe olieprojecten - hebben sommige investeerders doen schrikken, hoewel hij heeft beloofd de lopende contracten te respecteren.

"We zijn nog maar één stap verwijderd van het bereiken van de echte verandering waar we ons hele leven op hebben gewacht", schreef Petro op Twitter. "Er zijn geen twijfels, alleen zekerheid. We gaan geschiedenis schrijven."

Petro, die voor de derde keer meedingt naar het presidentiële ambt, zou de eerste linkse president van Colombia zijn en de Andes-natie toevoegen aan een lijst van Latijns-Amerikaanse landen die de afgelopen jaren progressieven hebben gekozen.

De 62-jarige Petro zei dat het leger hem heeft gemarteld toen hij werd vastgehouden voor zijn betrokkenheid bij de guerrilla's. Zijn potentiële overwinning heeft hoge functionarissen van de strijdkrachten ertoe gebracht zich schrap te zetten voor verandering.

Hernandez, die als burgemeester van Bucaramanga diende, was een verrassende mededinger in de tweede ronde en heeft beloofd de regering te verkleinen en sociale programma's te financieren door corruptie een halt toe te roepen. Hij heeft ook beloofd om gratis verdovende middelen aan verslaafden te verstrekken in een poging de drugshandel te bestrijden.

Ondanks zijn anti-transplantaatretoriek, loopt tegen Hernandez zelf een corruptieonderzoek naar beschuldigingen dat hij tussenbeide was gekomen in een aanbesteding voor afvalbeheer ten gunste van een bedrijf waarvoor zijn zoon lobbyde. Hij heeft de misstanden ontkend.

Hernandez heeft - net als Petro - beloofd om een ​​vredesakkoord van 2016 met de FARC-rebellen volledig uit te voeren en te praten met de nog steeds actieve ELN-guerrillastrijders, ook al beschuldigt hij die groep van de ontvoering en moord op zijn dochter Juliana in 2004. De ELN heeft elke betrokkenheid ontkend. Het lichaam van Juliana is nooit gevonden.

"De verkiezing is eenvoudig. Stem op iemand die wordt gecontroleerd door dezelfde mensen als altijd, of stem op mij, die door niemand wordt gecontroleerd", zei de 77-jarige, die traditionele campagnes schuwde ten gunste van het posten van grillige  video's op sociale media.

Hernandez heeft beloofd de resultaten te respecteren, terwijl Petro twijfels heeft geuit over de integriteit van verkiezingsfunctionarissen. Beide mannen hebben campagne-evenementen geannuleerd vanwege wat volgens hen een bedreiging voor hun leven was.

Wie er ook wint, Colombia zal in augustus zijn eerste zwarte vrouwelijke vicepresident inhuldigen - Petro's running mate Francia Marquez en Hernandez' tweede in bevel Marelen Castillo zijn beide Afro-Colombiaanse.

De Colombiaanse politie zei deze week dat ze maximaal alert is na het detecteren van plannen van radicale groeperingen om gewelddaden te plegen die verband houden met de stemming.

Ongeveer 39 miljoen Colombianen komen in aanmerking om te stemmen. Iets minder dan 55% van hen kwam opdagen voor de eerste ronde - die net als de tweede plaatsvindt tijdens een vakantieweekend.

| starnieuws | Door: Redactie