• vrijdag 19 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Colombia:51 doden bij gevangenisopstand

| starnieuws | Door: Redactie

Een en vijftig gevangenen zijn omgekomen tijdens nachtelijke rellen in een gevangenis in de zuidwestelijke Colombiaanse stad Tulua, zei het hoofd van de nationale gevangenissen vanmorgen vroeg. Het is een van de ergste incidenten van recent gevangenisgeweld in het land.

De directeur van het INPEC-gevangenisagentschap vertelde de lokale radio dat er brand was ontstaan ​​tijdens een protest van gevangenen. "Het is een tragische en rampzalige gebeurtenis", zei generaal Tito Castellanos, het hoofd van INPEC, tegen de lokale Caracol Radio. "Er was een situatie, blijkbaar een rel, de gevangenen staken enkele matrassen aan, waardoor een brand ontstond met helaas de dood van 51 gevangenen tot gevolg."

Nog eens 30 mensen raakten gewond tijdens het incident, zei Castellanos, en tientallen werden geëvacueerd.

De gevangenis heeft in totaal 1.267 gevangenen, voegde hij eraan toe. Het cellenblok waar de brand plaatsvond, herbergt 180.

In Colombia, zoals in veel Latijns-Amerikaanse landen, zijn de gevangenissen erg overvol. De gevangenissen in Colombia hebben een capaciteit van 81.000 gevangenen, maar huisvesten momenteel ongeveer 97.000, volgens officiële cijfers.

President Ivan Duque, die op bezoek is in Portugal, zei op Twitter dat het incident zal worden onderzocht. "We betreuren de gebeurtenissen in de gevangenis in Tulua, Valle del Cauca. Ik heb contact met generaal Tito Castellanos en ik heb instructies gegeven om onderzoeken voort te zetten die ons in staat stellen deze verschrikkelijke situatie op te helderen", zei Duque.

Het Andesland heeft tijdens de coronaviruspandemie enkele gevangenen vrijgelaten nadat in 2020 zo'n twee dozijn gevangenen waren gedood tijdens protesten tegen de overvolle omstandigheden en het gebrek aan diensten in de gevangenis.

Gevangenisgeweld "verplicht het gevangenisbeleid volledig opnieuw vorm te geven in de richting van een humanisering van de gevangenis en de waardigheid van de gevangene", zei verkozen president Gustavo Petro, die in augustus aantrad, op Twitter.

Het afgelopen jaar zijn honderden mensen omgekomen in gevangenissen in het naburige Ecuador, in wat de regering daar zegt dat het geweld is dat verband houdt met de concurrentie tussen drugsbendes. Het is de regering in Ecuador nog steeds niet gelukt het gevangenisgeweld te onderdrukken.

| starnieuws | Door: Redactie