• maandag 21 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Colombia: Protesten blijven aanhouden, Covid-19 piekt

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Demonstranten nemen deel aan een protest waarin wordt geëist dat de overheid maatregelen neemt om armoede, politiegeweld en ongelijkheden in de gezondheidszorg en het onderwijs aan te pakken, in Bogota, Colombia. (Foto: Reuters)

Het gerapporteerde dodental na bijna twee weken van protesten tegen de regering in Colombia is dinsdag gestegen tot meer dan 40. Voor vandaag is een nationale staking gepland. Grote steden waarschuwden voor een langdurige piek in Covid-19-gevallen door demonstraties.

Gewelddadige protesten, aangewakkerd door verontwaardiging over een nu geannuleerd belastingplan, begonnen op 28 april. De eisen van demonstranten zijn uitgebreid met een basisinkomen, een einde aan politiegeweld en de intrekking van een lang bediscussieerde gezondheidshervorming.

Kleinere protesten en wegblokkades worden dagelijks in het hele land gezien. Vakbonden en studentengroepen hebben woensdag opgeroepen tot een nationale staking nadat een ontmoeting met president Ivan Duque hen op gespannen voet zette met de regering.

De mensenrechtenombudsman van Colombia zei dat het meldingen had ontvangen van de dood van 41 burgers en een politieagent. Het controleert of ze rechtstreeks verband houden met de protesten.

De politie en haar ESMAD-oproerpolitie worden verondersteld verantwoordelijk te zijn voor 11 moorden, zei de ombudsman eerder, terwijl zeven doden werden geclassificeerd als niet gerelateerd aan de demonstraties zelf. "We roepen op tot het nemen van alle nodige maatregelen om een ​​einde te maken aan het geweld dat Colombia doet bloeden", zei het kantoor van de ombudsman op Twitter.

Lokale belangenorganisatie Temblores zegt dat 40 demonstranten naar verluidt zijn vermoord door de politie, terwijl Human Rights Watch zei dat het 46 geloofwaardige rapporten van proteststerfgevallen heeft ontvangen en 13 heeft geverifieerd. Tot dusver worden drie politieagenten beschuldigd van moord in verband met de dood van demonstranten.

Duque bezocht de stad Cali - een brandhaard voor protesten - voor de tweede dag op rij op dinsdag en kondigde aan dat arme en arbeidersstudenten aan openbare universiteiten en technische scholen volgend semester geen collegegeld zullen betalen. De president mist sterke steun in het Congres, waar zijn belastingvoorstel, dat items zou hebben uitgebreid die aan omzetbelasting waren onderworpen, zwaar werd bekritiseerd. Zijn termijn loopt af in augustus volgend jaar.

De drie grootste steden in Colombia, waar bijna 79.000 Covid-19-sterfgevallen zijn geregistreerd, zetten zich nu schrap voor een verlengde derde piek in gevallen van coronavirus en overbelaste intensive care-afdelingen (ICU), aldus lokale autoriteiten.

De hoofdstad Bogota wordt geconfronteerd met een "instorting van het ziekenhuis", zei burgemeester Claudia Lopez maandag op een persconferentie. De infecties zullen deze week niet afnemen zoals eerder was voorspeld, zei ze.

Een daling van het aantal infecties zal pas eind mei komen, zei Lopez, eraan toevoegend dat protesten quarantainebeperkingen bijna niet afdwingbaar maken, hoewel ze een avondklok en beperking op de verkoop van alcohol heeft verlengd.

Medellin, wiens ICU's al weken op of bijna vol zijn, bereidt zich voor op een mogelijke crisis, vertelde gezondheidssecretaris Andree Uribe aan Reuters in een video. "We weten dat het aantal gevallen zal toenemen, we zijn alert, we voeren acties uit voor vroege identificatie, zoals het testen van iedereen die aan de protestmarsen heeft deelgenomen", zei ze.

In Cali zullen demonstraties waarschijnlijk een huidige piek verlengen, zei gezondheidssecretaris Miyerlandi Torres. "We maken ons zorgen over demonstranten die zich niet houden aan een van de zelfbeschermingsprotocollen, zoals fysieke afstand en het gebruik van gezichtsmaskers," zei ze. "En met de aanwezigheid van varianten zoals de Britse, die zeer besmettelijk zijn, geeft het aan dat de cijfers op korte termijn niet zullen dalen."

Volgens cijfers van de lokale overheid zijn de ICU's van Cali voor ongeveer 95% bezet.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie