• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

China stuurt oorlogsschepen en straaljagers dicht bij Taiwan en Japan

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- China heeft vandaag de militaire oefeningen in de buurt van Taiwan voortgezet en drones ingezet in de buurt van Japan.

Hierdoor dreigen de spanningen in de zeestraat te escaleren sinds Taipei de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi verwelkomde tijdens een historisch bezoek.

Het Taiwanese ministerie van Defensie zei dat Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen oefeningen in de wateren rond het eiland voortzetten, eraan toevoegend dat troepen van het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) de middenlijn overschreden – het halverwege tussen het eiland en het vasteland van China – in een beweging die het een “zeer provocerende daad” noemde.

De lijn was eerder een informele maar grotendeels gerespecteerde grens van controle tussen Beijing en Taipei. Het leger van Taiwan reageerde met radiowaarschuwingen en zette luchtpatrouilletroepen, marineschepen en raketsystemen aan de wal op scherp, voegde het ministerie eraan toe.

Twee Chinese drones vlogen donderdag ook rond Okinawa in Japan, waardoor de Air Self-Defense Force van het land in reactie daarop straaljagers moest bevechten, volgens een verklaring van het ministerie van Defensie van Tokio op vrijdag.

In totaal kwamen 49 vliegtuigen de luchtverdedigingsidentificatiezone (ADIZ) binnen, zei het Taiwanese ministerie van Nationale Defensie in een verklaring. Het ministerie had eerder gesuggereerd dat 68 vliegtuigen in het gebied vlogen, maar verduidelijkte later dat 19 ten westen van de middenlijn die de Straat van Taiwan scheidde.

De bewegingen komen op het moment dat China de retoriek verdubbelt en de VS de schuld geeft van het opvoeren van spanningen en het tot een reactie dwingt.

Peking kondigde sancties aan tegen Pelosi en haar directe familie en zei dat het de samenwerking met Washington zou opschorten over verschillende kwesties, waaronder de bestrijding van klimaatverandering, op vrijdag.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie