• vrijdag 19 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘China heeft belangstelling voor schuldherschikking a la Oppenheimer’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Het is op 28 mei precies 47 jaar geleden dat de toen nog jonge natie Suriname diplomatieke banden aanging met China. De samenwerking is volgens ambassadeur Han Jing een van gezamenlijk voordeel. “Suriname is net als China een ontwikkelingsland, het lijkt niet zo omdat er grote steden zijn als Beijing en Shanghai. Maar in de meer rurale gebieden is te zien dat de uitdagingen in China nog steeds enorm zijn”, zegt de ambassadeur.

Hij stelt dat China en Suriname elkaar ondersteunen. “We hebben respect voor elkaars soevereiniteit, we ondersteunen elkaar en we zijn samen gegroeid.

Ook internationaal ondersteunen China en Suriname elkaar. Onze gezamenlijke uitdaging is om duurzame ontwikkeling te realiseren voor onze landen. En net als hoe Suriname gaat voor eenheid in verscheidenheid, legt China ook daarop de nadruk”, legt de ambassadeur uit wat de twee landen samen bindt.

“Wij zijn andere voorwaarden overeengekomen en we zijn daarover aan het onderhandelen”

Schuldpositie

Toch heeft Suriname een enorme schuld van meer dan vijfhonderd miljoen US dollar bij deze wereldmacht. De herschikking daarvan baart zowel de regering van Suriname als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zorgen. “Wij hebben er geen haast mee en we zetten geen druk op het

land. Suriname heeft al geschikt met the Paris Club, India en andere landen. Maar in China zeggen we: ‘one key opens one lock‘. Wij zijn andere voorwaarden overeengekomen en we zijn daarover aan het onderhandelen”, zegt Han Jing geruststellend.

Hij geeft aan dat China belangstelling heeft voor een schikking à la Oppenheimer. Die beleggers zullen bij een eventuele olievondst met een bepaald percentage delen in de olie-inkomsten. “Recent nog is er een team van China naar Suriname geweest voor de onderhandelingen, maar we komen er wel uit”, verzekert de ambassadeur.

Hij zegt dat China blij is met de overeenkomst tussen Suriname en het IMF en dat aan dit fonds is doorgegeven dat de bilaterale schuld van Suriname bij de Chinezen geen obstakel hoeft te zijn voor de overeenkomst. Hij zegt ook dat China geen precedenten kan scheppen door Suriname anders te behandelen dan de zovele schuldeisers die het land heeft. “Maar ik ben ervan overtuigd dat we de onderhandelingen voort zullen zetten en dat we uiteindelijk wel tot een overeenkomst zullen komen.”

Volgens hem loopt de rente op dit moment niet zoveel op als bij andere schuldeisers het geval kan zijn. “De schulden van Suriname bij China betreffen soft loans waar de rente al heel laag is; tussen de 2 en 3 procent”, aldus Han Jing.

Lees het openhartige interview in onze krant van maandag 29 mei.

| de ware tijd | Door: Redactie