• dinsdag 21 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Chili: 13 doden te midden van zware bosbranden

| starnieuws | Door: Redactie

Een dood paard ligt op de uitgedroogde bodem van de Aculeo-lagune tijdens een droogte in Paine, Chili. De lagune is enkele jaren geleden opgedroogd. (Foto: AP)

Ten minste 13 mensen zijn vrijdagavond om het leven gekomen als gevolg van de meer dan 150 bosbranden die in heel Chili branden. Het vuur heeft huizen en duizenden hectares bos verwoest, terwijl het land
midden in een verzengende hittegolf zit.
Bij vier van de doden waren twee afzonderlijke voertuigen betrokken in de Biobío-regio, ongeveer 560 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago."In één geval werden ze verbrand omdat ze door het vuur werden geraakt", zei minister van Binnenlandse Zaken Carolina Tohá. In het andere geval, zei ze, stierven de slachtoffers bij een crash, 'waarschijnlijk proberend te ontsnappen aan het vuur'.Het vijfde slachtoffer was een brandweerman die werd overreden door een brandweerwagen tijdens het bestrijden van een brand in de omgeving.Later op de middag stortte een helikopter neer die hielp bij het bestrijden van de vlammen in de regio Araucanía, waarbij de piloot, een Boliviaanse staatsburger, en een monteur, die Chileen was, om het leven kwamen.Bij het vallen van de avond verhoogde de nationale instantie die verantwoordelijk is voor noodsituaties het dodental tot 13 zonder details te geven over de laatste sterfgevallen.Vrijdagmiddag woedden er in heel Chili 151 bosbranden, waaronder 65 die onder controle waren verklaard. De branden zijn door meer dan 14.000 hectare gegaan.De meeste bosbranden vinden plaats in Biobío en het naburige Ñuble, waar de regering de noodtoestand in de deestaat heeft uitgeroepen. Dat maakt meer coördinatie met het leger en de opschorting van bepaalde grondwettelijke rechten mogelijk.De hittegolf die Chili treft, zal doorgaan met hoge temperaturen en harde wind die de bosbranden uitdagender kunnen maken.President Gabriel Boric schortte vrijdag zijn vakantie op om naar de getroffen gebieden te reizen en zei dat er "bewijs" is dat sommige bosbranden zijn aangewakkerd door ongeoorloofde verbranding. "De volledige macht van de staat zal worden ingezet om in de eerste plaats de branden te bestrijden en alle slachtoffers te begeleiden", zei Boric.Het bleef onduidelijk hoeveel huizen en andere gebouwen waren afgebrand."Gezinnen hebben het heel moeilijk", vertelde Ivonne Rivas, de burgemeester van Tomé in Biobío, aan de lokale radio. "Het is een hel wat ze doormaken, het vuur is bij ons weggegaan."De bosbranden veroorzaakten de opschorting van een langverwachte aankondiging door forensische experts die naar verwachting de doodsoorzaak zouden geven van de Chileense dichter Pablo Neruda, winnaar van een Nobelprijs voor literatuur.De experts zouden hun mening geven over de vraag of Neruda stierf aan complicaties van prostaatkanker of dat hij vergiftigd was, waarmee mogelijk een van de grote mysteries van het Chili na de staatsgreep werd opgelost.De arts die verantwoordelijk is voor het afleveren van de bevindingen van het rapport, kon geen verbinding maken met internet omdat hij zich in een regio bevindt die is getroffen door de bosbranden, zei een woordvoerder van de rechterlijke macht van het land.

| starnieuws | Door: Redactie