• woensdag 05 October 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Chefkok Delven Adams: ‘Suriname heeft grote potentie in culinair en cultuurtoerisme’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Tascha Aveloo

PARAMARIBO — “ Ik ben vaker naar Suriname gekomen, maar zoals ik dit heb ervaren heeft me gewoon kippenvel gegeven. Wat een cultuur. Alles zo origineel. Wij vieren onze emancipatiedag op 1 augustus en dan zie je enige cultuuruitingen. Maar echt het weegt niet op tegen de manier waarop jullie hier dagelijks met de cultuur en tradities leven”, meent de populaire chef-kok van Guyana, Delven Adams.

Hij is helemaal emotioneel, lacht van oor tot oor en wijst constant om zich heen. Hij kijkt zijn ogen uit tijdens de afgelopen Saamaka Daka-activiteiten in de Palmentuin. Adams is de

eigenaar van Georgetown’s Backyard Café. Hij heeft in het tweede seizoen van de National Geographic-tv-serie Gordon Ramsay: Uncharted, samen met de wereldbefaamde chefkok, de Guyanese keuken mogen presenteren.

“Zoveel mensen weten niet wat voor schat jullie hier hebben”

Volgens  Adams is het precies dit originele cultuurbehoud dat we sterk zouden moeten en kunnen inzetten in de ontwikkeling van een sterke toerisme-industrie.  “Jullie moeten de mensen, de smaken van jullie lekker eten, en de cultuur samen laten smelten en dat aanbieden aan de wereld. Zoveel mensen weten niet wat voor schat jullie hier hebben”, zegt Adams gepassioneerd. Hij stelt dat in Guyana de tradities niet zo strak zijn behouden. “We dragen onze kleding en we koken en op die ene dag in augustus ga je ook wat kleding zien, maar jullie vieren hier het leven met cultuur elke dag.”

Momenteel vertoeft hij in Suriname en heeft een bijzondere missie.Hij is op zoek naar de basis van onze lokale traditionele culinaire tradities. “Wat ik kan gebruiken in mijn restaurant, dat neem ik mee om te gebruiken. Ik wil hier samen gaan werken met toeristen, organisaties en restaurants zodat als ik mensen hier naar toe breng dat ik weet waar de goede plekken zijn waar ik ze naar toe kan laten gaan.” Adams verteld dat hij ruim zeven jaar geleden al ‘verliefd’ is geraakt op Suriname en nu al vaker familie en vrienden heeft meegenomen op zijn trips. “Het eten is geweldig hier.”

Volgens Adams heeft de show die hij gedaan heeft met Gorden Ramsay een enorme impact gehad op zijn bedrijf. “We hebben toen besloten om wat meer te gaan reizen om de Guyanese culinaire tradities ten toon te stellen. En daarvoor zijn we ook deels hier.” Hij is enorm onder indruk van de smeltkroes van smaken die in Suriname ter beschikking zijn. Een van zijn favorieten is de moksi alesi die heel anders is dan de bekende cook-up rice. “Het is inderdaad hetzelfde concept, maar toch weer heel anders. En ik denk dat mensen in Guyana het zullen waarderen.”

De bereisde kok stelt dat Suriname enorme potentie heeft in de toerisme-industrie. “De smaken, het eten op straat, en wat ik wil helpen bewerkstelligen is dat meer Guyanezen hier komen. Jullie zijn dichtbij en we gebruiken zoveel van dezelfde ingrediënten maar alleen op een andere manier.”

| de ware tijd | Door: Redactie