• zondag 24 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CDS waarschuwt weer voor valse Facebook-accounts van ‘ministers’

Datum: | Bron: Dagblad Suriname | Door: Redactie

Voorlezen

De Communicatie Dienst Suriname (CDS) maakt vrijdag 2 april, voor een zoveelste keer, melding van fake Facebook-accounts van ministers. Door misleiding trachten personen onder de naam van een bewindsman anderen geld afhandig te maken voor diensten, die uiteraard nimmer worden verricht.

En weer roept de regering iedereen op om ‘alle handelingen en transacties die gelinkt zijn aan de overheid, op de geëigende manier te doen, met inachtneming van de comptabele regelgeving en procedures. De Surinaamse overheid zal nimmer via een social mediaprofiel van iemand het verzoek doen om financiën rechtstreeks op rekeningen van individuen te storten voor dienstverrichtingen.’

Dagblad Suriname besteedde op 23 maart aandacht over het feit, dat de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, en Armand Achaibersing van Financiën en Planning nog steeds een aantal nep-Facebook-accounts op hun naam hebben staan. 

In een reactie zei Alven Roosveld van de Communicatie Dienst Suriname toen tegenover Dagblad Suriname, dat een team erop zit. ‘Het doel is het proces van verifying in te zetten wat betreft deze accounts. Tegelijkertijd zijn er reeds een paar berichten naar de samenleving en ook naar de media. In het bijzonder aangaande fake accounts onder de naam van de minister van Financiën die mensen oplichten.’ Maar, met het bericht van vrijdag van de CDS blijkt, dat er nog steeds niets is ondernomen om de nep accounts verwijderd te krijgen.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning distantieerde zich al in augustus vorig jaar van fake berichten via een Facebook-account op zijn naam. ‘De bewindsman betreurt het dat kwaadwilligen de bevolking op een dwaalspoor proberen te brengen met deze onjuiste berichten’, zo meldde de Communicatie Dienst Suriname (CDS) op 17 augustus. Maar, op 15 oktober verscheen weer een bericht van de CDS over een fake account van Achaibersing op Facebook en op 4 november was het weer raak en nu, vrijdag 2 april, dus weer. 

Minister Ramdin is ook geconfronteerd met nep-accounts op Facebook op zijn naam. De CDS berichtte hier medio januari van dit jaar over en spreekt iedere keer in haar berichtgeving over nep-accounts van ‘kwaadwilligen’, die dergelijke fake-accounts op naam van bewindslieden maken. De reactie van Ramdin was: ‘Ik heb geen actieve persoonlijke Facebookpagina’s en distantieer mij van elke gedane belofte/toestemming via bedoelde pagina’s.’ Hij drukte iedereen op het hart niet in te gaan op dergelijke berichten. ‘Het aanmaken van nep-accounts en social media op een onverantwoordelijke manier gebruiken om bedrog te plegen, is afkeurenswaardig’, aldus Ramdin in januari. De minister vroeg de samenleving in zowel Suriname als het buitenland ook om alert te zijn en fake Facebook-accounts te rapporteren. 

Datum: | Bron: Dagblad Suriname | Door: Redactie