• donderdag 22 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CBvS komt alle betaalverplichtingen na

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

De Centrale Bank van Suriname heeft vandaag de vierde aflossing van US$ 7,7 miljoen gedaan aan de banken. Het betreft het terugbetalen van de vreemde valuta kasreserves die onder de vorige regering waren gebruikt. In totaal gaat het om ruim US$ 200 miljoen aan kasreserve en vreemde valuta termijndepositie.
In mei vorig jaar heeft zijn terugbetaalovereenkomsten gesloten met de banken.
De CBvS schrijft in een persbericht dat het beleggingsbeleid van de vreemde valuta kasreserves van de banken verder zijn aangescherpt zodat belanghebbenden verzekerd zijn dat deze middelen veilig en prudent worden belegd. In de strafzaak over het oneigenlijk gebruik van de kasreservemiddelen zit onder andere de voormalige governor van de Centrale Bank, Robert van Trikt, al een jaar in hechtenis.

Per 1 maart zal ook de zevende aflossing van US$ 10 miljoen worden gedaan aan het Internationaal Monetair Fonds. Het gaat hier om de terugbetaling van de Standby Agreement die in 2016 was afgesloten. Deze aflossingen worden per kwartaal gedaan.

Omvangrijke oneigenlijke vreemde valuta betaalverplichtingen zijn stopgezet, zegt de CBvS. Tegenover deze reguliere vreemde valuta uitgaven stond er geen vreemde valuta ontvangsten tegenover. Deze trokken een zware wissel op de monetaire reserves. Stopzetting van deze betalingen zijn getroffen om de financiële positie van de bank te verbeteren.

Ondanks de moeilijke financiële situatie waarmee de bank kampt, heeft zij voldaan aan al haar nationale en internationale betalingsverplichtingen. Er is een traject ingezet om het vertrouwen te herstellen en de financiële positie van de bank te verbeteren.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie