• maandag 29 November 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Caricom bekijkt mogelijkheden van ingrijpen in Haïti

| suriname herald | Door: Redactie

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Caribische Gemeenschap (Caricom) hebben op een speciale vergadering in Miami, de voortdurende sociaaleconomische- en politieke situatie in Haïti besproken. Hierbij zijn mogelijke manieren van ingrijpen door Caricom onderzocht om oplossingen te zoeken voor Haïti.

De afgelopen maanden werd Haïti geconfronteerd met een reeks situaties, waaronder de moord op president Jovenel Moïse op 7 juli, het uitstellen van presidents- en parlementsverkiezingen en afgelopen weekend de ontvoering van verschillende buitenlanders, de recent meest geprefereerde golf van criminele activiteiten in de Franstalige Caricom-lidstaat.

Bovendien is Haïti nog herstellende van een enorme aardbeving op 24 augustus, die een kracht had van 7.0 op de schaal van Richter met als gevolg de dood van duizenden mensen en enorme schade aan woonhuizen en andere gebouwen.

De tweedaagse bijeenkomst, die werd gehouden op 16 en 17 oktober, was de eerste persoonlijke bijeenkomst van de Caricom Council for Foreign and Community Relations (COFCOR) sinds het begin van de COVID-19-pandemie in januari vorig jaar. Deze meeting, georganiseerd door de consul-generaal van Jamaica, was ook de eerste gelegenheid van de ministers die in het afgelopen anderhalf jaar nieuw in functie zijn aangetreden en de overige collega’s om elkaar te ontmoeten.

Tijdens deze vergadering is er verder gesproken over de veelzijdige effecten van COVID-19, waaronder ongelijke toegang tot vaccins en het opkomende tweeledige systeem van vaccingoedkeuring met betrekking tot internationale reizen, evenals de belemmeringen voor toegang tot concessionele financiering en andere belemmeringen voor economisch herstel.

De ministers van Buitenlandse Zaken hebben ook kwesties besproken die betrekking hebben op extra-regionale partnerschappen.

| suriname herald | Door: Redactie