• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Canada wil bekendheid Suriname vergroten

| de ware tijd | Door: Redactie

Kansen in mijnbouwsector

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO —”Een deel van mijn werk is om de bekendheid van Suriname in Canada te vergroten”, zegt de Canadese ambassadeur voor Suriname, Mark Berman, aan de Ware Tijd. In het kader van de intensivering van de wederzijdse samenwerking gaat de Canadese regering zich inzetten om meer Canadese bedrijven te interesseren voor zakendoen met en investeren in Suriname.

Hij voegt eraan toe dat dit al wordt gedaan met Guyana die vanwege de grote olievondsten in het buurland aantrekkelijker is geworden voor internationale investeerders. De ambassadeur is ervan overtuigd dat binnen niet al te lange tijd ook

dezelfde situatie in Suriname zal ontstaan daar er reeds aanzienlijke hoeveelheden aardolie zijn gevonden in Suriname’s zeegebied.

“Er is intussen al belangstelling getoond om na te gaan in hoeverre er mogelijkheden zijn om in de bauxietsector in Suriname te investeren en deze nieuw leven in te blazen”

Bauxietindustrie

Berman voerde afgelopen week in Paramaribo besprekingen met onder andere de regering. Hij stelt dat Canada een van de toonaangevende landen in de wereld is op het gebied van mijnbouw. In Guyana zijn al enkele bedrijven van zijn land neergestreken. Ondernemingen uit Canada die diensten verlenen aan de olie- en gassector zouden ook in Suriname zaken kunnen doen, aldus de diplomaat.

Maar ook in andere mijnbouwsectoren wil Berman het particuliere bedrijfsleven interesseren. Er is intussen al belangstelling getoond om na te gaan in hoeverre er mogelijkheden zijn om in de bauxietsector in Suriname te investeren en deze nieuw leven in te blazen.

De ambassadeur zegt dat ofschoon de betrekkingen tussen de twee landen sterk zijn het streven nu is deze te diversifiëren. “Ik denk dat de relatie tussen Canada en Suriname erg sterk is. Het is een relatie van meer dan 50 jaar. Ik denk dat er veel ruimte is om die te versterken, niet in termen van vriendschap, maar door diversificatie van de relatie. Canada heeft veel te bieden.”

De ambassadeur stelt ook dat behalve op het gebied van mijnbouw zijn land ook enorm veel expertise heeft in landbouw, toerisme en andere economische sectoren waar de wederzijdse relaties kunnen worden versterkt.

Caricom

Op politiek gebied hebben de twee landen een nauwe relatie. Onlangs sprak president Chandrikapersad Santokhi in New York de Canadese premier Trudeau over zowel wederzijdse als regionale kwesties. Als toenmalig voorzitter van Caricom heeft Santokhi ook zaken besproken die te maken hebben met de relaties tussen Canada en het Caribische landenblok.

“Canada is een grote supporter van de Caricom-organisatie”, zegt ambassadeur Berman. De betrekkingen met Suriname zijn goed, maar volgens hem is er ruimte voor groei. Voor Canadese bedrijven komen in verband met de verwachte oliewinning op zee de komende periode meer mogelijkheden voor samenwerking, voorspelt hij.

Ontwikkelingsprojecten

Op het gebied van ontwikkelingssamenwerking is Canada betrokken bij projecten die in Suriname worden uitgevoerd. In al die projecten wordt ervoor gezorgd dat er sprake is van gendergelijkheid. Ook onder de paraplu van de Caribbean Region Development Program worden projecten in Suriname uitgevoerd.

In de betrekkingen worden ontwikkelingsprojecten uitgevoerd die ten goede moeten komen aan de inheemse gemeenschappen, en op landbouwgebied zijn er projecten gericht op versterking van de positie van vrouwen en kinderen.

Met verschillende ministeries worden projecten gedraaid om hun capaciteit op diverse vlakken te vergroten en te versterken. “Ik ben zeer optimistisch over de brede relatie” zegt Berman, eraan toevoegend: “de betrekkingen tussen Canada en Suriname zijn een werk in uitvoering.”

| de ware tijd | Door: Redactie