• zondag 25 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Busrit gaat meer dan SRD 10 kosten

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie

Een busrit zal per juli meer dan SRD 10 gaan kosten, laat de voorzitter van Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), John Mahadewsing, weten aan Suriname Herald. De PLO is momenteel bezig met haar calculaties om te komen tot nieuwe tarieven. Deze worden dan gepresenteerd aan de regering. De keiharde realiteit is dat een busrit volgens voorlopige calculaties meer dan SRD 10 zal moeten kosten, willen de bushouders hun hoofd nog boven water houden, zegt de PLO-voorzitter.

De aanpassing van de huidige tarieven was gebaseerd op een koers van SRD 7 voor US$ 1. Inmiddels is de koers nu rond de SRD 21 voor US$ 1 en de dieselprijs ligt rond de SRD 12 per liter, legt Mahadewsing uit. De bushouders hebben op 18 juni de bussen uit hun garages gehaald na een lockdown van ruim drie weken. Na een dag was duidelijk te merken, dat de bushouders meer uitgeven aan benzine dan dat ze binnenkrijgen met het aantal ritten dat ze rijden.

Mahadewsing geeft aan dat de hele bussector ontevreden is gezien de situatie en ontwikkeling in het land. “Je bent zo’n beetje aan je lot overgelaten”, zegt hij. De afgelopen dagen zijn er gesprekken geweest met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). De bushouders zijn echter nog niets concreet overeengekomen.

Er zijn voorstellen gedaan en de PLO wacht af hoe de regering om zal gaan met deze voorstellen. Aan de buschauffeurs is een bedrag van SRD 1500 toegezegd. Mahadewsing maakt duidelijk dat dit bedrag niet geldt voor de bushouders, maar bedoeld is voor de buschauffeurs.

Met een koers die nu bij de SRD 21 ligt voor US$ 1, betekent het een verhoging van de bustarieven met bijna 300 procent, zegt de voorzitter. Daarom is de PLO bezig om de calculatie te doen en die voor te leggen aan de overheid. De verwachting is om hun calculaties vóór juli aan de regering aan te bieden. De regering gaat zelf moeten kijken hoe die met deze verhoging om zal gaan, want die zal bijna onbetaalbaar worden voor de passagiers.

Vishmohanie Thomas

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie