• zaterdag 23 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Burgerlijke stand archieven binnenkort online toegankelijk

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie

Voorlezen

Burgerlijke stand archieven binnenkort online toegankelijk

15/09/2021 16:08 - Audry Wajwakana

Maurits Hassankhan. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Na het succes van het digitaliseren en online zetten van de Surinaamse slavernijregisters, is dinsdag het Citizen Science Project van start gegaan. Bij dit project worden oud-burgerlijke stand registers van Suriname tussen 1830 en 1950 door vrijwilligers digitaal overgeschreven om ook in de Historisch Database van Suriname opgenomen te worden.

Historicus Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit Suriname, die betrokken is bij dit project, hoopt dezelfde grote belangstelling en hetzelfde enthousiasme van vrijwilligers voor dit project te kunnen vinden, zodat de informatie eerder beschikbaar wordt gesteld. "Voor de wetenschap is de ontcijfering van die gegevens van belang, omdat je dan analyses kan maken over de ontwikkeling van groepen in Suriname. Dit kan sociale, economische maar ook cultuurontwikkelingen zijn", zegt Hassankhan.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via hdsc.ning.com. De historicus benadrukt dat alleen informatie die volgens wettelijke regelingen met betrekking tot privacy openbaar en voor het publiek beschikbaar wordt gesteld openbaar zal worden. "Wat volgens de regels niet openbaar mag, wordt wel gedigitaliseerd, maar alleen beschikbaar gesteld voor wetenschappelijke doeleinden", legt hij uit.

Het project is een initiatief van de Historische Database Suriname in samenwerking met de Nationale Archieven van Suriname (Nas) en Nederland, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Radboud Universiteit Nijmegen, waarvan historicus Coen van Galen de projectleider is. Het gaat om meer dan driehonderdduizend burgerlijke stand akten die door het Nas en Nationaal Archief Nederland (Nan) geïnventariseerd en gescand zijn.

De projectleider schat dat het project drie jaar kan duren, mits er veel vrijwilligers willen helpen. Als dit project voltooid is zal ook deze digitale database samen met de database van de slavenregisters en later de immigratieregisters aan elkaar gelinkt worden. Uiteindelijk zal de bevolking van Suriname vanaf de tot slaafgemaakten, de immigranten en vrije burgers tot 1950 gevolgd kunnen worden.-.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie