• zondag 14 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Buitenfunctiestelling hoofdinspecteurs verlengd; Organic Movement schrijft Rutte

| de ware tijd | Door: Redactie

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO —Raoul Hellings en Sergio Gentle mogen hun werk bij de politie nog niet hervatten. Korpschef Ruben Kensen liet hen donderdag schriftelijk weten dat hun buitenfunctiestelling met zeven dagen is verlengd, bevestigt Hellings aan dWT. De ex-voorzitter en huidige topadviseur van de Surinaamse Politiebond heeft namens Organic Movement alarm geslagen bij de Nederlandse premier Mark Rutte.

Tegen Hellings en Gentle is tucht- en strafrechtelijk onderzoek ingesteld, zei minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie dinsdagavond in De Nationale Assemblee. De twee worden volgens de bewindsman verdacht van gedragingen en  handelingen die in strijd zijn met de ambtseed, het Politie Handvest en het Wetboek van Strafrecht. De beide politiemannen wordt ook plichtsverzuim verweten: zij zouden verlof hebben opgenomen, niet omdat zij ziek waren, maar om deel te nemen aan protestacties tegen de regering.

Matje

In zijn brief vraagt Hellings aan Rutte om Suriname op het matje te roepen voor wat zich in het land afspeelt. Hij stelt dat de trias politica in Suriname in gevaar is en dat er sprake is van rancune tegen critici en journalisten. Verder nemen de etnische spanningen toe en wordt het recht op vrije meningsuiting niet gerespecteerd, aldus Hellings.

Hij besloot zijn brief aan de Nederlandse premier te sturen omdat de situatie in Suriname en de manier waarop de regering omspringt met de democratie ook invloed kan hebben op de Surinamers in Nederland en de totale Nederlandse samenleving. “Nu al zien we dat er in Nederland, onder Surinamers onrust ontstaat over wat zich in Suriname plaatsvindt”, zegt Hellings.

“Helaas moeten wij vaststellen dat deze president nog erger is dan de vorige wanneer het om corruptie en vriendjespolitiek gaat”

In zijn brief aan Rutte laat Hellings de Nederlandse premier verder weten dat na de tien jaren van slecht bestuur onder het bewind van Desi Bouterse, de huidige regering ondanks mooie verkiezingsbeloftes niets heeft gedaan om verandering in de situatie te brengen. “Helaas moeten wij vaststellen dat deze president nog erger is dan de vorige wanneer het om corruptie en vriendjespolitiek gaat”, schrijft Hellings. Hij voegt eraan toe dat de situatie in Suriname veel erger is geworden dan in de periode Bouterse.

Hellings zegt de brief ook te hebben geschreven in het licht van de komst van Rutte naar Suriname in september van dit jaar. “Wij zouden ons zeer gesteund voelen door de Nederlandse regering als zij zou besluiten om voor de komst van u naar Suriname, de Surinaamse ambassadeur in Nederland op het matje te roepen vanwege de schending van democratische rechten van de Surinaamse burgers door deze president”, schrijft Hellings namens Organic Movement.

| de ware tijd | Door: Redactie