
Brunswijk: ‘SOL zorgt voor grote problemen op valutamarkt’
| de ware tijd | Door: Jason Pinas
PARAMARIBO — Brandstofmaatschappij SOL Suriname NV is één van de bedrijven die zorgt voor de enorme stijging van de wisselkoers. Dat heeft waarnemend president Ronnie Brunswijk woensdag tegenover journalisten onthuld. “Het grote probleem dat we hebben is SOL. SOL moet dertig miljoen US dollar per maand. Wanneer ze hun Surinaamse dollars willen verkopen op de markt dan bieden ze aan de bank een koers van 1 op 29”, aldus de waarnemend president.
“Als iemand dat aanbiedt dan ga je het nemen toch? Want als je normaal gesproken SRD 25 miljoen zou krijgen voor één miljoen US dollar, maar in plaats daarvan
geeft hij 29 miljoen … dan den man e lon go happe“, vervolgde Brunswijk.De regering heeft daarom besloten voortaan de dollars zelf beschikbaar te stellen voor de brandstofmaatschappij. De druk op de valutamarkt zal volgens de waarnemend president daardoor afnemen. “SOL gaat met de regering moeten dealen. Wij gaan dat coveren. Ze hoeven dan niet meer naar de banken te gaan om te gaan bieden.”
“Natuurlijk heb je een paar die misbruik maken van de situatie, maar de cambio’s hebben geen schuld”
Cambio’s ‘schotvrij’
De kritiek die wordt geleverd op de cambio’s alsof zij de koers beïnvloeden, noemde Brunswijk woensdag onterecht. Dat is heel andere taal dan vorige week toen hij tijdens een vergadering van de Abop in district Commewijne dreigende taal uitte naar onder meer geldwisselkantoren. Hij kondigde harde maatregelen aan tegen cambio’s en banken indien de koers deze week niet omlaag zou gaan. “Vanaf dinsdag ga ik maatregelen treffen tegen de bank of cambio die de koers omhoog durft te stuwen. Dinsdag den o syi suma na Bravo”, klonk de gespierde taal van Brunswijk.
Maar woensdag zei hij dat het beïnvloeden van de koers door cambio’s sinds de start van het IMF-programma niet meer mogelijk is. “De banken bepalen de koers”, aldus Brunswijk. “Elke bankinstelling stelt haar eigen wisselkoers vast. De Centrale Bank neemt in de loop van de dag dan de middenkoers daarvan. De koers bij de cambio’s is altijd lager dan bij de banken. Natuurlijk heb je een paar die misbruik maken van de situatie, maar de cambio’s hebben geen schuld”, stelde Brunswijk. Hoe groot het bedrag is waarmee de regering gaat interveniëren op de valutamarkt, wilde de waarnemend president woensdag niet zeggen.
| de ware tijd | Door: Jason Pinas