• zaterdag 23 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brokopondo en Boven-Suriname doen het met één of geen ambulance

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie

Voorlezen

Brokopondo en Boven-Suriname doen het met één of geen ambulance

12/10/2021 08:01

Foto ter illustratie. Foto: dWT Archief  

BROKOPONDO - District Brokopondo en het Boven-Surinamegebied beschikken niet over een ambulance. Volgens kapitein Henri Kaffe van het dorp Nieuw Lombé, moet bij ernstige gevallen de ambulance vanuit Paramaribo uitrukken naar Brokopondo of Atjoni. “Wij beschikken niet over een ziekenauto om patiënten snel voor behandeling naar Paramaribo te vervoeren. Het komt voor dat patiënten het ziekenhuis vanwege de lange afstand niet levend bereiken”, zegt Kaffe.

In het dorp Lebi doti, in het resort Sarakreek aan het Van Blommensteinstuwmeer, is een polikliniek van de Medische Zending (MZ). Er zijn drie dorpen in het gebied met zeker meer dan tweeduizend zielen. "Wij van de districten Brokopondo en het bestuursressort Boven-Suriname worden in vergelijking met Commewijne, Nickerie en Saramacca gediscrimineerd. Die beschikken over meerdere ambulances."

Jozef Boobe, adjunct-districtssecretaris van het bestuurskantoor Sarakreek, bevestigt dat. "De patiënten worden van het gebied met de boot naar Afobaka gevaren om vervolgens met een ambulance die uit de stad komt, te worden vervoerd naar Paramaribo." Wie niet geregistreerd staat bij MZ moet hiervoor betalen en zij die niet willen wachten op de ambulance moeten zelf vervoer regelen, vertelt de ambtenaar. Tijdelijk buiten bedrijf

Maureen van Dijk-Wijngaarde, MZ-onderdirecteur medische zaken, zegt dat de ambulance van Pokigron die bestemd is voor Boven-Suriname, slechts 'tijdelijk' buiten bedrijf is. "Het district Brokopondo beschikt wél over ziekentransport. Medisch Centrum Brownsweg heeft zijn eigen ambulance", weerspreekt Van Dijk-Wijngaarde. MZ heeft ook een samenwerking met Surcad om niet emergency Covid-19 patiënten te vervoeren. Surcad is een non-profitorganisatie die streeft naar kwalitatief hoogwaardige ambulancezorg.

"Het is toch onmogelijk dat een district met zes woonressorten en acht poliklinieken maar één ambulance ter beschikking heeft", zegt een verontwaardigde Kaffe als reactie op de mededeling van de MZ-onderdirecteur. "Surcad-ziekenauto's komen vanuit Paramaribo." Kaffe is ook erover gebelgd dat slechts één arts te werk gesteld is in Brokopondo. "Het is niet zo dat de gezondheidswerkers van MZ geen goed werk verrichten, maar een dokter moet de eindverantwoordelijke zijn in een polikliniek", stelt Kaffe. De andere districten hebben allen een arts in de wijk waar de poli staat, weet hij.

Schalwijk is kapitein van Nieuw Koffiekamp en onderschrijft de beweringen van Kaffe. Ook hij spreekt van discriminatie door de overheid. "Brokopondo draagt heel veel bij aan de economie van het land, waarom dan zo'n slechte behandeling?" Maar de kapiteins hebben het mis, houdt Van Dijk-Wijngaarde voet bij stuk. "Brokopondo heeft de beschikking over twee resortartsen. Eén in Medisch Centrum Brownsweg en de andere in Brokopondo Centrum. De artsen zijn drie weken onafgebroken op hun post en één week in Paramaribo, voor privé of bijvoorbeeld een training."

  Tweet  Gerelateerde artikelen‘We hebben bewezen dat we levens redden’Surcad-ambulancedienst haalt bakzeil bij verzekeraars Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: de ware tijd | Door: Redactie