• zondag 05 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Breinburg: "Geld voor deelname aan defilé en parade te laat vrijgemaakt"

| suriname herald | Door: Redactie

Bondsvoorzitter Max Breinburg van de Penitentiaire Ambtenaren (PA) zegt dat de presidentiële commissie viering 46 jaar Onafhankelijkheid een vertekend beeld heeft gegeven over de werkelijke situatie van penitentiaire ambtenaren.

"We zijn allang bezig met de voorbereidingen om mee te doen aan de parade en het defilé. Binnen een jaar tijd hebben wij tot tweemaal toe offertes ingediend voor kleding en attributen voor de drumband. We kregen steeds te horen dat er geen geld is. Drie of vier dagen voor het defilé is er plotseling geld. Hoe schaffen we alles binnen zo'n korte tijd aan", ontkracht Breinburg wat maandag op de persconferentie is gezegd.

Geld als wondermiddel
Hij stelt verder dat geld geen wondermiddel is. "In een jaar tijd is er nooit iets geregeld. Men denkt dat met geld alles binnen drie tot vier dagen goed komt. Hoe herstellen we drums en hoe kopen we nieuwe kleding binnen enkele dagen. Vanaf 2018 lappen we hier en daar om mee te doen met de parade. Ze moeten mans genoeg zijn om hun fouten in te zien. Waarom is het geld niet een maand van te voren vrijgemaakt?" vraagt Breinburg zich af.

Hij geeft verder aan dat de PA's moe zijn om achter de regering aan te zitten. "Omdat wij moe zijn om te bedelen, wilden wij ook niet trainen voor de parade. Hoe kan je trainen met kapotte drums. Van de zes drums zijn naar twee goed. Wat moet de rest doen? Moeten ze zitten kijken? We zullen zien als we volgend jaar meedoen."

De bondsman zegt verder dat vele PA's niet gekleed zijn. "Tijdens de oefening kan je met een gescheurde trui meedoen of op gympen. Maar op de dag van de parade moet je gekleed zijn. Ik kan niet met een 'patta' naar de parade, maar met een hoge schoen. Wat de overheid in het verleden heeft gedaan is om de groep die aan de parade en het defilé meedoet te kleden. Het werkt zo niet", spreekt hij zijn ervaring uit.

Militairen en defilé
Verder zegt hij dat militairen grondwettelijk belast zijn met het defilé. De militairen nodigen de politie uit om mee te doen. De Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS), Douane en het Korps Brandweer Suriname (KBS) hebben geen vaandel vandaar dat ze onder de vlag van het Korps Politie Suriname (KPS) meelopen.

Sinds KPA een eigen vaandel heeft, worden wij apart uitgenodigd. "Als alles in orde is lopen wij volgend jaar mee. We zij een zelfstandige organisatie en worden apart uitgenodigd door het leger," legt Breinburg uit.

Naomi Hoever

| suriname herald | Door: Redactie