• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brazilië: Operatie Emboabas tegen illegale goudwinning

| starnieuws | Door: Redactie

De Braziliaanse federale politie heeft bijna US$ 2 miljard aan activa in beslag genomen van goudsmokkelaars. (Foto: Federale Politie Brazilië)

De Braziliaanse federale politie heeft in samenwerking met de federale belastingdienst, deze week Operatie Emboabas gelanceerd, met als doel criminele plannen met illegale goudwinning te ontwrichten.

Naast andere voorzorgsmaatregelen werden twee preventieve arrestatiebevelen en zestien huiszoekingsbevelen uitgevaardigd in de steden Manaus,
Anápolis, Ilha Solteira, Uberlândia, Areia Branca, Ourilândia do Norte, Tucumã en Santa Maria das Barreiras.Er werd ook een bevel tot inbeslagneming van activa voor een totaalbedrag van meer dan R$ 5,7 miljard (US$ 1,5 miljard) verleend.Operatie Emboabas, uitgevoerd in Amazonas, identificeerde bewijs van goudsmokkel naar Europa na de arrestatie een persoon die 35 kg goud vervoerde. Hij werd op heterdaad betrapt en was van plan het goud te leveren aan twee Noord-Amerikanen, partners in een bedrijf in New York.Uit het onderzoek is gebleken dat de criminele organisatie met behulp van baggerschepen goud uit inheemse gebieden en rivierbeddingen verwerft en door fraude verklaart dat het goud is gewonnen met behulp van regelmatig vastgestelde goudmijnvergunningen. Er werd ook vastgesteld dat de belangrijkste schakel voor de smokkel een Oostenrijker is die is genaturaliseerd tot Braziliaan. Hij beweert dat hij meer dan R$ 20 miljard (US$ 4 miljard) aan goudstaven heeft in een onafhankelijk land. Er is een onderzoek ingesteld tegen de persoon. De onderzochte personen zullen verantwoordelijk worden gesteld voor de misdaden van usurpatie van activa van de unie, criminele organisatie, het witwassen van geld, illegale goudwinning, smokkel en andere soorten strafbare feiten.

| starnieuws | Door: Redactie