• zaterdag 23 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brazilië: Lula behoudt solide voorsprong op Bolsonaro

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie

Voorlezen

De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva maakt gebaren tijdens de introductie van het boek "Waarom is Lula onschuldig en waarom ze probeerden de grootste leider van Brazilië te vernietigen"‚ in Sao Paulo, Brazilië. (Foto: Reuters)

De voormalige president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, blijft de extreemrechtse president Jair Bolsonaro met een aanzienlijke marge voor in kiezersvoorkeuren voor de verkiezingen van 2022. Dat blijkt uit een enquête van opiniepeiler Datafolha die donderdag is vrijgegeven.

De steun van de kiezers voor Lula daalde in juli van 46% naar 44%, en Bolsonaro won een procentpunt tot 26%, volgens de peiling, die kiezers vroeg om te kiezen alsof er op dit  moment verkiezingen waren.

In een gesimuleerde tweede ronde zou Lula 56% van de stemmen winnen, tegenover 31% voor de zittende partij, vergeleken met een voordeel van 58% tot 31% in de laatste peiling. De variatie sinds juli viel binnen de foutenmarge van de peiling.

Andere peilingen tonen ook het duidelijke voordeel van Lula aan, aangezien de populariteit van Bolsonaro afneemt als gevolg van stijgende inflatie, hoge werkloosheid en zijn aanpak van 's werelds op een na dodelijkste Covid-19-uitbraak.

Geen van beide kandidaten heeft zijn kandidatuur officieel aangekondigd voor de verkiezingen van oktober 2022.

Datafolha zei dat uit het onderzoek bleek dat de betogingen die Bolsonaro op 7 september hield om steun te zoeken in zijn botsing met het Hooggerechtshof, de electorale vooruitzichten niet hebben veranderd.

Gematigde kandidaten hebben ook geen grip gekregen. De partijen die proberen een derde optie te zijn om een ​​gepolariseerde Lula-Bolsonaro race te breken, stellen teleur bij de peilingen. Rechtse groepen die opriepen tot een "Noch Lula noch Bolsonaro"-bijeenkomst op 12 september, slaagden er niet in veel publiek te trekken in Sao Paulo.

De steun van de kiezers voor Ciro Gomes van de centrumlinkse Democratische Arbeiderspartij (PDT) en de gouverneurs Joao Doria en Eduardo Leite, beiden van de centrumrechtse Braziliaanse Sociaal-Democratische Partij (PSDB), blijven steken in enkele cijfers.

Bolsonaro's populariteit heeft het laagste punt bereikt sinds zijn aantreden in 2019, blijkt uit de Datafolha-enquête. 53% van de respondenten keurde hem af, vergeleken met 51% in het vorige onderzoek in juli.

Zijn positieve beoordelingen daalden van 24% naar 22%, zei Datafolha. De peiling suggereert dat de aanvallen van Bolsonaro op het Hooggerechtshof geen weerklank hebben gevonden bij de kiezers die zich zorgen maken over stijgende prijzen en een gebrek aan werk.

De Datafolha-enquête vond plaats tussen 13 en 15 september, waarbij 3.667 mensen in heel Brazilië persoonlijk werden geïnterviewd, met een foutmarge van twee procentpunten naar boven of naar beneden.

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie