• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brazilië: Boot vermoorde Britse journalist en inheemse expert gevonden

| starnieuws | Door: Redactie

Een kind houdt een bloem vast tijdens een protest in Brasilia om gerechtigheid te eisen voor journalist Dom Phillips en inheemse expert Bruno Pereira, die werden vermoord in de Amazone. (Foto: Reuters)

De boot die door de gedode Britse journalist Dom Phillips en de Braziliaanse inheemse expert Bruno Pereira werd gebruikt om door de Braziliaanse Amazone te reizen, is zondagavond gevonden. De speedboot werd met behulp van zes zandzakken ongeveer 20 meter diep onder de Itacoai-rivier in het Amazone-regenwoud in het noorden van Brazilië ondergedompeld, zeiden de autoriteiten in een persverklaring.

Ze voegden eraan toe dat ze naar de plaats waar de boot aan het zinken was gebracht, werden geleid door de laatste verdachte van de moorden, Jeferson da Silva Lima, of 'Pelado da Dinha', die zich zaterdag aan de politie overgaf.

Phillips, een freelance verslaggever, deed onderzoek voor een boek over de reis met Pereira, een voormalig hoofd van geïsoleerde en onlangs gecontacteerde stammen bij het federale bureau voor inheemse zaken Funai. Ze werden op 5 juni als vermist opgegeven nadat ze samen per boot door de Javari-vallei waren gereisd, een afgelegen gebied dat grenst aan Peru en Colombia. Volgens de politie werden beiden met jachtmunitie beschoten.

De schok over hun lot weergalmt in Brazilië en de rest van de wereld, wat de nadruk legt op de revisie van het inheemse agentschap Funai onder president Jair Bolsonaro, samen met een opkomend tij van geweld en criminele invallen in inheemse grondgebieden.

De politie heeft zondag nog vijf verdachten voor de moorden geïdentificeerd.

| starnieuws | Door: Redactie