• donderdag 01 December 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Braziliaan dr. Barbosa da Silva Jr. nieuwe directeur PAHO

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Braziliaan dr. Barbosa da Silva Jr. wordt de nieuwe directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). Hij werd woensdag 28 september door de lidstaten van PAHO gekozen tijdens de 30e Pan-Amerikaanse Sanitaire Conferentie. 

Dr. Barbosa da Silva Jr. begint zijn ambtstermijn van vijf jaar op 1 februari 2023 en volgt dr. Carissa F. Etienne van Dominica op, die de PAHO sinds 2012 heeft geleid.

Dr. Barbosa da Silva Jr. heeft de Braziliaanse nationaliteit en is momenteel assistent-directeur bij de PAHO, waar hij leiding heeft gegeven aan de inspanningen van de organisatie om de billijke toegang tot Covid-19-vaccins te verbeteren en de regionale

capaciteit voor de productie van geneesmiddelen en andere gezondheidstechnologieën te vergroten. 

Dr. Jarbas Barbosa da Silva Jr. behaalde zijn medische graad aan de Federale Universiteit van Pernambuco, Brazilië, en specialiseerde zich in volksgezondheid en epidemiologie aan de Nationale School voor Volksgezondheid, Stichting Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) in Rio de Janeiro. Hij heeft een master in medische wetenschappen en een doctoraat in volksgezondheid van de Universiteit van Campinas in São Paulo. Eerder in zijn loopbaan was hij gemeentesecretaris van Volksgezondheid van Olinda, staatssecretaris van Volksgezondheid in Pernambuco en directeur van het Nationaal Centrum voor Epidemiologie (CENEPI) in Brasília.

Dr. Barbosa trad in 2007 in dienst bij PAHO als Area Manager for Health Surveillance and Disease Management, verantwoordelijk voor de coördinatie van regionale activiteiten met betrekking tot surveillance, preventie en controle van overdraagbare en niet-overdraagbare ziekten, veterinaire volksgezondheid en gezondheidsanalyse en -statistieken. In 2011 keerde hij terug naar het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid als secretaris van Gezondheidstoezicht, en later werd hij secretaris van Wetenschap, Technologie en Strategische Voorraden. Voordat hij assistent-directeur bij de PAHO werd, was dr. Barbosa van 2015-2018 directeur-voorzitter van het Braziliaanse Agentschap voor Gezondheidsregulering (ANVISA).

PAHO is de gezondheidsorganisatie voor de regio Amerika en fungeert als regionaal kantoor voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De verkiezing van dr. Barbosa da Silva Jr. zal worden doorgegeven aan de Raad van Bestuur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor benoeming tot regionaal directeur van de WHO.   

Dit jaar viert PAHO zijn 120e verjaardag en werkt het al meer dan een eeuw aan de verbetering van de gezondheid en de levenskwaliteit van de volkeren van Amerika.

| dagblad suriname | Door: Redactie