• maandag 15 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Braderie om geldnood Paramaribo Zoo te lenigen

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Audry Wajwakana

PARAMARIBO — De Paramaribo Zoo heeft het financieel moeilijk. Het is een uitdaging om dagelijks de dieren te voeren en daarom wordt geprobeerd meer bezoekers te trekken. Zondag organiseert de Paramaribo Zoo een braderie. “We hopen hiermee dat de dierentuin een boost krijgt van bezoekers. De braderie geldt niet alleen om de dieren te zien, maar ook om een gezellige dag door te brengen”, zegt Ryan Berger, vrijwilliger van de Zoo.

Voeding duur

Hij hoopt dat hiermee de Zoo meer ondersteuning krijgt van de samenleving. Tijdens het evenement mogen ondernemers, creatievelingen en andere particulieren hun producten aan de bezoekers verkopen. Hij benadrukt dat het evenement geen winstgevend karakter draagt. De normale entreetarieven voor de dierentuin gelden.

“De Zoo krijgt ook al jaren geen overheidssubsidie”

Bergen: “De dierentuin is een onderdeel van de samenleving en het voedsel van de dieren is niet gratis. Het eten dat we bij de slager of groenteboer moeten aanschaffen wordt gekocht. We krijgen een deel tot nu toe nog voor een schappelijke prijs. Maar voor steak voor de roofdieren betalen we keihard de normale prijs. We hebben vijf jaguars en per dag eet zo een dier twee kilo’s steak.” Dit legt Bergen uit, omdat veel mensen klagen dat een bezoek aan de dierentuin niet goedkoop is. De Zoo krijgt ook al jaren geen overheidssubsidie.

“Vaak zeggen bezoekers dat we geen olifanten, giraffen of leeuwen hebben. Maar een dierentuin die het moet hebben van kaartverkoop is niet in staat om zoals de Nederlandse Diergaarde Blijdorp en andere buitenlandse dierentuinen zulke dieren in huis te halen. Je moet eerst het geld hebben” , aldus Bergen. De dierentuin heeft altijd als beleid gehad om kinderen zoveel mogelijk in de gelegenheid te stellen om ernaar toe te komen. Voor onderwijsinstellingen zijn er speciale groepstarieven vanaf dertig personen.

Tegenslagen

De Zoo is de laatste paar weken geconfronteerd met inbraken, waarbij kaaimannen en slangen werden meegenomen. “Persoonlijk vind ik de diefstal verschrikkelijk. Met het weinige dat er is, proberen we juist iets te bieden aan de samenleving en als je dit soort nieuws hoort is het jammer.” Het is na lange tijd dat de dierentuin met de braderie weer een groot evenement houdt. Met Pasen had de afdeling Educatie wel een soortgelijke gezellige dag voor kinderen georganiseerd.

“Zondag zullen diverse stands in de dierentuin worden opgesteld, en we zullen een leuke sfeer voor de bezoeker creëren”, zegt Bergen. Het aanbod van producten is zo gevarieerd mogelijk, zoals de verkoop van kleding, handicraft, kunstwerken, planten, boeken en etenswaren. Zonder een officiële oproep hebben diverse personen contact gemaakt voor een stand. Bergen zegt dat er vooral eetstandjes zijn. Mensen die last minute interesse hebben kunnen contact opnemen met de Zoo. De organisatie streeft naar veertig stands.

Attracties

Er zal ook een dj zijn. Bergen garandeert dat de muziek niet luid gezet zal worden, zodat de dieren er geen last van hebben. Een zwemvereniging van waterballet zal fundraisen voor haar reis naar het buitenland. Er is ook iemand die kermisattracties zal aanbieden.

“Dit alles naast onze eigen vaste standhouders die we al jaren in de dierentuin accommoderen, zoals onze bekende schaafijsman, de paardrijder, rondrijden in een treintje en nog meer. Het evenement wordt braderie genoemd, maar eigenlijk komt het neer op ‘een gezellige dag’.” Scholen zijn ook welkom, omdat er op die dag ook educatieve programma’s zijn. Het zwembad is ook beschikbaar op die dag. Daar geldt wel een ander entreetarief.

| de ware tijd | Door: Redactie