• woensdag 18 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bouva eist onderzoek naar ‘dubieuze’ verkoop Blauwmeer

| de ware tijd | Door: Redactie

Bouva eist onderzoek naar ‘dubieuze’ verkoop Blauwmeer

08/05/2022 00:00 - Ivan Cairo

NDP-assembleelid Melvin Bouva eist justitieel onderzoek naar de spaak gelopen onroerendgoedtransactie tussen DSB/Assuria en de Centrale Bank van Suriname. Foto: DNA  

PARAMARIBO - NDP-assembleelid Melvin Bouva heeft de regering opgeroepen een diepgaand onderzoek te doen instellen naar de volgens hem "dubieuze" verkoop van het 550 hectare grote Blauwmeer aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het terrein werd in 2019 door Panaso, een bedrijf van De Surinaamsche Bank en Assuria, voor twintig miljoen US dollar verkocht. Deze transactie vond plaats toen Robert van Trikt CBvS-governor was en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning directeur was van Assuria.

Van verschillende bronnen had de Ware Tijd vernomen dat Maurice Roemer het vanaf zijn aantreden als governor heeft aangestuurd op terugdraaiing van de deal die zeer nadelig zou zijn voor de CBvS. Voorts zouden er enkele vervelende juridische angels kleven aan de transactie. Vrijdag maakte Starnieuws bekend dat deze verkooptransactie is teruggedraaid. 'Oplichting'

In zijn spreekbeurt tijdens de begrotingsbehandeling merkte Bouva op dat uit onderzoek is gebleken dat Panaso geen titel op de grond heeft. "Je hebt niet het recht, maar yu e seri. Elke andere Surinamer was opgesloten. Ala tra Srananman san be seri wan gron san a no mag seri ben sroto", zei de politicus.

Volgens Bouva heeft de verkoper bewust of onbewust de staat Suriname op een dwaalspoor gezet en benadeeld "en in feite gewoon de staat opgelicht". De parlementariër vraagt zich af hoe het mogelijk is geweest dat de verkoopakte de instituten die bij dergelijke transacties zijn betrokken is gepasseerd.

Terwijl het terrein was verkocht voor twintig miljoen US dollar zou deze, volgens Bouva's informatie, zijn getaxeerd op circa zes miljoen US dollar. Hij vroeg de regering om het taxatierapport en alle andere stukken en correspondentie die te maken hebben met deze zaak ter beschikking te stellen van het parlement. Curatele

Met de terugdraaiing van de deal "begint juist een nieuw hoofdstuk in deze affaire, because something is really wrong. Wan sani no e klop ini a tori disi", aldus Bouva. Deze kwestie is volgens hem een gevoelige zaak. Hij eist transparantie van de regering en justitieel onderzoek. Als onderdeel daarvan moet het handelen van Achaibersing ook worden onderzocht.

Om de onafhankelijkheid en objectiviteit van het onderzoek te waarborgen vraagt Bouva president Santokhi en vicepresident Brunswijk deze zaak naar zich toe te trekken en de minister "onmiddellijk onder curatele te stellen dan wel te ontlasten van verder handelen in deze zaak". Bij interruptie kreegt Bouva bijval van Abop-fractielid Edward Belfort die aangaf dat annulering van de transactie de eventuele strafbaarheid van betrokkenen niet opheft.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie