• zaterdag 23 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bouterse volhardt in zijn onschuld; wil Morello in Santo Boma

| starnieuws | Door: Redactie

Terwijl Desi Bouterse bij de ingang van het gerechtsgebouw zit, lopen de nabestaanden Henk Kamperveen en Yasser Riedewald langs. De nabestaanden voelden zich ongemakkelijk over de situatie. (Foto: Ranu Abhelakh)

"A man na Gado…na Jezus eh kon, Bouta!" roept een aanhanger van Desi Bouterse aan het eind van de zitting dinsdag. Het Openbaar Ministerie (OM) acht overtuigend bewezen
dat Bouterse medeschuldig is aan de moord van 15 mannen op 8 december 1982. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, is het eens met het OM. De raadsman van Bouterse, Irvin Kanhai, is niet onder de indruk en is "moe van de waanzinnigheden van de vervolging." Bouterse zegt dat het OM zaken niet goed begrijpt en verkeerde nadrukken legt. Hij zegt dat als hij opgesloten wordt men genoeg Morello voor hem moet brengen om te roken.
De vervolging heeft dinsdag gereageerd op het pleidooi van Kanhai waarin werd gesteld dat Bouterse geen schuld treft en vroeg om vrijspraak. Maar het OM is onwankelbaar in zijn conclusie. Het komt erop neer dat Bouterse en de vier andere verdachten nog steeds schuldig zijn aan moord, met voorbedachte rade. Essed spreekt van een "heel goed en stevig juridisch betoog" waarbij er geen andere conclusie mogelijk is dat in ieder geval de verdachte Bouterse medepleger is aan de vijftienvoudige moord met voorbedachte rade. "Ik denk dat we wat dat betreft een goed requisitoir hebben gehad." Kanhai neemt na de zitting plaats op een bank op het terras van het gerechtsgebouw. "Ik ben moe van het luisteren naar de waanzinnigheden van de vervolging," deelt hij mee. "Als je de zaak op zijn merites bekijkt, is tot nu toe in al de proceshandelingen geen duidelijkheid gekomen van wat er is gebeurd in het fort op 7, 8 en 9 december 1982. Absoluut geen duidelijkheid gekomen." "De duidelijkheid is niet gekomen omdat je niet ervan moet uitgaan dat militairen moeten oefenen om iemand van 2 meter afstand dood te schieten," vervolgt hij. "Daar heb je als militair geen oefening voor nodig. Dus is er iets gebeurd dat we niet kunnen verklaren en hebben ook geen moeite gedaan om het te verklaren. Dus als ik de vervolgingsambtenaar zo hoor dat er schietoefeningen zijn gehouden… nou dat is op zijn zachts gezegd lachwekkend. Omdat je als militair absoluut niet hoeft te oefenen om iemand van 2 meter afstand dood te schieten. Dat kan een kind van 5 ook."Bouterse blijft volhouden aan zijn onschuld. Hij vindt dat het OM helemaal niet begrijpt waar het om gaat en dat het de nadruk verkeerd legt. Op vragen zei hij dat hij niet heeft nagedacht over het traject mocht hij worden opgepakt. Ofschoon hij zei dat hij zich niet voorbereid op zijn aanhouding, merkte hij gekscherend op "ik rook Morello, dus breng genoeg voor me." Hij was vroeg op de zitting "uit beleefdheid omdat hij wilde weten wat ze zouden vertellen over zijn gedeelte." Hij sluit niet uit dat hij wordt opgepakt, als hij naar de ontwikkelingen in het land kijkt. En op de vraag of hij zal buigen voor recht en wet, antwoordde hij bevestigend.De straten naar het gerechtsgebouw waren zoals altijd afgezet en streng bewaakt. Bouterse is uit zijn auto gestapt om zijn aanhang, onder wie enkele NDP-toppers, te bedanken. Hij is is uitbundig gegroet en er zijn veel brasa's gegeven. Bouterse is hen dankbaar voor de morele steun.

| starnieuws | Door: Redactie