• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BOUTERSE IN HOGER BEROEP/ MOMENT BEPAALT WAT GEBEURT BIJ GEVANGENNEMING

| united news | Door: Redactie

Desi Bouterse, hoofdverantwoordelijk gehouden voor de decembermoorden en daarvoor tot 20 jaar celstraf veroordeeld, is niet van plan om zich neer te leggen bij het vonnis dat tegen hem is bekrachtigd tijdens de verzetzaak.

Door zijn advocatenteam is enkele dagen terug hoger beroep aangetekend. Volgens de normale rechtsprocedure is er nu wel sprake van een veroordeling in een strafzaak, en zou de ex-president de gevangenis in moeten gaan. Het hoger beroep zou onder die omstandigheden moeten plaatsvinden. Bouterse wil nog niet reageren op wat zijn houding zal zijn indien justitie overgaat tot gevangenneming.

De Krijgsraad heeft nog geen gevangenneming gelast, maar Hugo Essed, raadsman van de nabestaanden, verwacht wel dat het vroeg of laat zal gebeuren. Bouterse maakt in ieder geval geen bezorgde indruk, wanneer hem hierover vragen worden gesteld. Het is niet de verwachting dat de zaak in hoger beroep ingewikkeld en langdurig zal zijn. Er kan met wat voortvarendheid zelfs dit jaar behandeling en vonnis gewezen worden.

Op de spraakmakende Amnestiewet van 2012 kan er geen beroep meer worden gedaan. Die is in de ruimste zin van het woord teruggedraaid en bestaat niet meer. Dit komt nadat het Constitutioneel Hof de aanpassing ongrondwettelijk heeft geacht. De Nationale Assemblee (DNA) ging een stap verder door de wijziging, waarin straffeloosheid van de decembermoorden zijn meegenomen, op 27 augustus terug te draaien.

“Wij laten alles aan de hoogste rechter, en dan zien we wel wat er gebeurt…. bijna mi tak law law sani”, grapte Bouterse onlangs nog op een belegde persconferentie. “Wanneer de tijd daar is, zullen we zien mijn vriend”, zegt de ex-president en voormalig legerleider op een eventuele vordering tot gevangenneming.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie